Na půdách se občas skrývají poklady. Své o tom ví aukční síně

Brno - Obrazy svěšené po letech ze stěn pokojů, šperky vykouknuvší ze tmy šuplíků a šperkovnic nebo oprášené plastiky z půdy. Desítky podobných předmětů s neznámou minulostí pravidelně míří za odborníky z prestižní brněnské aukční síně, kteří starožitnosti oceňují. Na některé z příchozích se usměje štěstí a jejich předmět se skutečně vydraží. Výjimkou nejsou ani statisícové částky.

Svůj obraz přinesla odborníkům na posouzení i Zdeňka Pěničková. Čtyřiaosmdesátiletá žena sundala malbu, kterou dostala od tety, ze stěny po šedesáti letech. Ačkoli se paní Pěničkové již několikrát podařilo několik rodinných starožitností prodat, tentokrát nepochodila. „Ukázalo se, že to byla reprodukce a ne originál od Aloise Kalvody, jak tetička tvrdila,“ komentovala verdikt sama Pěničková.

Aukční síně podle svých slov navštěvuje z praktických důvodů. „Jsem hodně stará a nechci to nechat v bytě, protože by to někdo vyhodil na smetiště,“ vysvětluje. Podle odborníka na užité umění Miroslava Zíka je to jeden z nejčastějších důvodů. „Chodí sem převážně lidé, kteří k těm věcem mají vztah, zdědili je, nebo sbírali. Další skupinou jsou ti, kteří se dostali do situace, kdy buď potřebují prodat, nebo k těm věcem ztratili pouto,“ popisuje Zíka.

  • Znalci v Brně oceňují donesené předměty zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4719/471838.jpg
  • Oceňování doneseného obrazu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4719/471840.jpg
  • Nejčastěji nosí lidé ke znalcům obrazy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4719/471842.jpg
  • Mezi donesené předměty často patří i šperky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4719/471839.jpg

Ačkoli většinu potká osud paní Pěničkové a předmět, který má hodnotu jen pro ně, si zase odnášejí nazpět, časté jsou i opačné případy. „Skutečně oceněných věcí je celé spektrum. Nejčastěji jde o ty běžnější v řádech pár tisíc korun, ale jsou tu i takové, které mají hodnotu několika set tisíc. A nezřídka si odvážíme i obrazy v řádech milion až dva miliony korun,“ dodal.

Doložil to i nedávným příkladem. „V prosinci jsme vykoupili kolekci kvalitních vídeňských malířů, z nichž nejznámnější byla asi malířka konce devatenáctého století Marie Egner. Krajinka se v aukci prodala za milion sto tisíc korun,“ vyzdvihl nadprůměrný úlovek, který se do rukou jejich aukční síně dostal právě přes veřejné oceňování.

Odborník na užité umění Miroslav Zíka hovoří o brněnské aukci (zdroj: ČT24)

V zahraničí je hledání starožitností televizním hitem

V zahraničí jsou podobná setkání, na která lidé nosí předměty ze svých domovů a znalci jim je následně oceňují, velmi populární. Často jsou i námětem televizních reality show. Jednu z nich, britský seriál BBC Příběhy starožitností aneb Víte co máte? (v anglickém originále Antiques Roadshow), vysílá i Česká televize.

Základem show je štáb doplněný o znalce umění, objíždějící známá i méně známá místa na Britských ostrovech a zaměřující se na starožitnosti, které lidé nacházejí ve svých domovech. Kromě náležitého ocenění a zařazení konkrétní věci, je součástí pořadu vždy i snaha o rekonstrukci příběhu daného předmětu, ať už se jedná o porcelánový servis, originální knihu nebo třeba historický televizor.