Den České televize ve Zlíně byl zasvěcený novému dětskému programu

Zlín – Večerníček, Bob a Bobek nebo oblíbení pohádkoví herci dorazili na Den České televize ve Zlíně. Tradičně se ho účastnily stovky dětí. ČT dnes na Zlín Film Festivalu představila také připravovaný dětský kanál ČT :D.

Pro nejmenší si Česká televize připravila celodenní pohádkové pásmo na zlínském náměstí Míru. Program od 9 do 17 hodin moderovaly známé osobnosti ČT – moderátorka Kouzelné školky Magdalena Reifová nebo moderátor ze Studia Kamarád Petr Vacek.

Děti dostaly příležitost potkat se s postavami z večerníčků – vedle samotného Večerníčka také s Křemílkem a Vochomůrkou nebo Maxipsem Fíkem - a s herci a tvůrci pohádek Dvanáct měsíčků, Šťastný smolař, O pokladech a Kovář z Podlesí. Pohádka, aktuálně promítaná v kinech, bude mít ve Zlíně festivalovou premiéru.

Ve stanu ČT :D se děti podívaly na nové večerníčky, které se ve vysílání Déčka objeví na podzim. Šlo třeba o pohádkové příběhy Nejmenšího slona na světě nebo Králíka Fialy. Zjistily také, jak vypadá přenosový vůz a televizní technika a jak se natáčí Zprávičky.

Rozhovor Josefa Kvasničky s Petrem Kolihou a Šárkou Francovou (zdroj: ČT24)

Déčko začne vysílat na konci prázdnin

Cílem semináře „Jaká bude dětská veřejnoprávní televize ČT :D?“ bylo představit koncepci a program připravovaného dětského kanálu v kontextu evropských dětských veřejnoprávních televizí a dětské tvorby České televize.

„Umístěním semináře na Zlín Film Festival vyjádřila Česká televize zájem otevřít odbornou diskuzi o obsahu a podobě dětského kanálu, zejména vzhledem k jeho úloze veřejnoprávní dětské televize i aspiraci, být pro děti televizí první volby,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

ČT :D spustí své vysílání 31. srpna. Pro malé diváky bude vysílat mezi šestou hodinou ranní a osmou večerní, poté ho na stejném kanále vystřídá další novinka ČT - kulturní ČT art.

Den ČT ve vysílání Událostí v regionech (zdroj: ČT24)