Ostrava hostila mistrovství České republiky v potápění

Ostrava – Vendula Strachotová a Michal Rišian se stali mistry České republiky v potápění na nádech. Šampionát, který se konal v Ostravě, byl zároveň kvalifikací na mistrovství světa v Bělehradě a kromě českých závodníků na něm startovali také potápěči ze Slovenska, Polska a Izraele.

Na jubilejním desátém šampionátu v Ostravě dohlížela na závodníky v roli hlavního rozhodčího také legenda světového potápění Martin Štěpánek. Třináctinásobný světový rekordman se momentálně na Floridě, kde žije, věnuje především výuce potápění, ale nevylučuje, že by se o nějaký rekord mohl ještě pokusit.

Reportáž Dana Šumbery (zdroj: ČT24)

V Štěpánkových šlépějích kráčí Michal Rišian, který v Ostravě obhájil titul českého šampiona, přestože měl silného soupeře v Mateuszi Malinovi z Polska. V dynamické apnoe bez ploutví oba uplavali sto sedmdesát dva metrů.

Malina byl s dvěma sty pěti metry o pět metrů lepší i s ploutvemi, ale nakonec skončil celkově až šestý, protože jeho výkon ve statické apnoe, tedy v klidové výdrži šest minut a padesát sekund, nebyl pro ztrátu vědomí v závěru uznán. Mezi ženami triumfovala Vendula Strachotová.