Nymburk jasně vyhrál v Prostějově a slaví desátý titul

Prostějov - Basketbalisté Nymburka potvrdili v Prostějově zisk titulu výhrou 95:70 v třetím finále. Čtvrté utkání se na žádost oslabených Hanáků nebude hrát a po jeho kontumaci skončí série výsledkem 4:0 na zápasy. Nymburk je českým šampionem podesáté, nejvyšší soutěži kraluje bez přerušení od sezony 2003/04. Prostějov byl jeho soupeřem v polovině případů a v posledních čtyřech letech.

Prostějov nastoupil ke třetímu duelu se sedmi hráči, oproti předchozímu utkání měl trenér Zbyněk Choleva k dispozici navíc uzdraveného Filipa Šmída. Tentokrát prostějovské torzo drželo s Nymburkem krok přesně šest minut do stavu 15:15. Po zahřívacím úvodu Nymburk zpřesnil střelbu, zrychlil kombinaci a přidal na agresivitě v obraně. Čtyřminutovku do konce první čtvrtiny vyhrál 19:2, soupeř mu v tom pomohl nepřesnostmi a ztrátami míče, které si hosté vynutili dotěrnou obranou.

„Bojovnost byla, koncentrace také, ale ne úplně stoprocentní. Museli jsme šetřit síly a fauly. A Nymburk měl v této části sedmdesátiprocentní úspěšnost. Za těchto situací se takový tým těžko brání,“ řekl Choleva. Obtížnou situaci svého týmu pociťoval hlavně v defenzivě. „Nemohu říci, že bychom byli od soupeře při bránění daleko. Bránili jsme, co se dalo. Věděli jsme však, že nám síly musí vystačit na celých 40 minut, nikde se neschováte a neodpočinete si,“ dodal Choleva.

Po získání rozhodujícího náskoku trenér Nymburka Ronen Ginzburg dal postupně příležitost všem hráčům lavičky a nárůst skóre se zpomalil. Po změně stran Nymburk polevil v nasazení a umožnil soupeři srovnat krok, favorit ale náskok bez problémů kontroloval. S 12 body byli jeho nejlepšími střelci Radek Nečas a Demond Carter, dalších devět spoluhráčů dalo pět a více bodů. Prostějovský Jaromír Bohačík nastřílel 16 bodů.

„Prosadili jsme se větší agresivitou a důrazem v první čtvrtině. Dařilo se nám i v koncovce, byl jsem s výkonem v této části zápasu spokojený. Pochopitelně po získání náskoku jsme už ztratili koncentraci z úvodního poločasu. Prostějov začal více zpomalovat hru. Musím ale ocenit bojovnost soupeře, který odehrál celou finálovou sérii s tak úzkým kádrem,“ řekl Ginzburg.

Prostějov sužovala únava

Na sedmičce basketbalistů Prostějova, kteří se snažili vzdorovat mistrovskému Nymburku, byla po skončení třetího finále patrná velká únava, ale i značná úleva, že je složitá sezona minulostí. Navzdory porážce v předčasně ukončené sérii vládla na Hané s druhým místem spokojenost, poté co ekonomickými problémy sužovaný klub ustál nejisté měsíce a s torzem hráčů prošel až do finále.

„Dosáhli jsme úspěchu, který nikdo nečekal,“ řekl jeden ze sedmi statečných Kamil Švrdlík, autor 13 bodů v posledním zápase. Už před ním bylo o titulu rozhodnuto, protože Prostějovští s předstihem oznámili vedení svazu, že s neúplným kádrem zdecimovaným zraněními ke čtvrtému utkání nenastoupí. „Byli jsme před posledním zápasem doma v těžké situaci. Ale chtěli jsme se rozloučit s našimi fanoušky důstojným výkonem a nechtěli jsme utkání odchodit. Bylo v televizi a bylo to finále,“ poznamenal odchovanec přerovského basketbalu.

V celém play-off Švrdlík jen jednou odehrál o něco méně než 30 minut a ve finálové sérii pak strávil na palubovce přes 37 minut na zápas. „Únava byla opravdu velká. Ve třetí čtvrtině jsem toho už měl plné zuby. Nakonec to dobře ve zdraví dopadlo. Ve čtvrté třetině jsem se už ale ploužil po hřišti,“ přiznal Švrdlík.

BK Prostějov - Basketball Nymburk 70:95 (17:34, 39:62, 57:80)

Nejvíce bodů: Bohačík 16, Slezák 15, Švrdlík 13, Kohout 10 - Nečas a Carter po 12, Rančík 11, Benda 10. Rozhodčí: Dolinek, Hošek, Vondráček. Fauly: 13:16. Trestné hody: 10/6 - 12/8. Trojky: 6:7. Konečný stav série: 0:4 (po kontumaci čtvrtého utkání).