Dobojováno. Horníci OKD nakonec o příplatky nepřijdou

Praha - Odboráři těžební společnosti OKD se dohodli s vedením na nové kolektivní smlouvě, kterou podepíší už příští týden. Boj se dosud vedl hlavně o poplatky na dovolenou. Firma je chtěla horníkům vzít kvůli plánovaným úsporám. Příplatky zaměstnanci nakonec dostanou, ale později a nadvakrát.

O dohodě jednalo asi 150 zástupců odborů ze všech šachet OKD a vedení firmy. Příplatky na dovolenou se nakonec rozdělí na dvě části. První, osminásobek denní mzdy, ale nanejvýš 10 tisíc korun, dostanou zaměstnanci na začátku července, zbytek pak na podzim.

Vedení firmy poukazuje na krizi

Odbory se příplatku nechtěly vzdát. Argumentovaly tím, že firma má dost peněz, aby je vyplatit mohla. Vedení firmy naopak tvrdí, že je firma v nejhorší krizi za posledních třicet let, cena uhlí je na polovičních hodnotách oproti roku 2009, a úspory jsou tak nutné. 

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Původně odboráři navrhovali, aby byl příplatek vyplacen v plné výši. „Je to čtrnáct denních platů, s tím, že 8 denních platů by se vyplatilo v červnu, zbytek pak v říjnu,“ podotkl redaktor ČT Michal Polášek. Konečná dohoda je ústupkem, jelikož první splátka se posouvá až na červenec. 

Odbory si kompromis pochvalují

„Za dané situace je to velmi dobrý kompromis. Zaměstnanci nepřijdou o příplatky, jenom je budou mít posunuté. Pro nás je důležité, že je to vázané podpisem kolektivní smlouvy na roky 2013 až 2017,“ konstatoval předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Vstup Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Odbory přitom dohodu schválily jednomyslně. Kolektivní smlouva tak bude podepsána příští týden a její součástí bude i vánoční příplatek v obdobné výši.

Firma se bude snažit ušetřit na administrativních záležitostech

Zrušením příplatků chtěla firma uspořit přibližně 350 milionů korun, jež nyní podle mluvčího
musí ušetřit jinde. „Vedení společnosti bude hledat jiné řešení. Závisí na tom doslova přežití firmy,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol. Už dříve uvedl, že OKD bude krátit výdaje například v administrativě, investicích nebo provozu, výrazně sníží výdaje na sponzoring a podporu charitativních akcí.