Národní divadlo Brno uvede Lišku Bystroušku

Brno - Liška Bystrouška, postava proslavená operou Leoše Janáčka, ožije v nové činoherní inscenaci Národního divadla Brno. Autorskou inscenaci na motivy Janáčkova libreta připravil režijní tandem Skutr, tedy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Premiéra se uskuteční dnes večer v Mahenově divadle.

Postavu Bystroušky Janáček přejal ze „zvířecího románku“ Rudolfa Těsnohlídka, v němž se v řadě rozmarných příběhů prolíná lidský a zvířecí svět. Zatímco u Těsnohlídka čtenář Bystroušku opouští v okamžiku největšího životního štěstí, Janáček završuje příběh její smrtí.

Skutr se rozhodl pojmout látku převážně činoherními prostředky. Přidržel se Janáčkova libreta, ale jeho hudbu zcela vynechal.

„Libreto jsme během zkoušení doplňovali a přepisovali a vznikl z toho velmi zvláštní tvar plný krátkých výbuchů textů - rozhovorů, myšlenek, pocitů, dále pak lidových písní a obrazů,“ uvedl Trpišovský.

Lišku Bystroušku a zároveň mladou Revírníkovou si v Brně zahraje Magdaléna Tkačíková. V dalších rolích se představí třeba Zuzana Ščerbová jako Zuzanka a Vladimír Krátký jako Revírník. Scénu navrhl Jakub Kopecký, kostýmy Linda Borárosová, hudbu složil Petr Kaláb.

Liška Bystrouška

Svérázné postavičky lesní i lidské „havěti“ z Těsnohlídkovy rozkošné hanácké humoresky inspirují české umění už přes osmdesát let. Příhody Lišky Bystroušky (původně zvané Bystronožky), psa Lapáka, lišáka Zlatohřbítka, Komára, Skokana, Jezevce, pana Revírníka, Rechtora a dalších vznikly vlastně náhodou, podobně jako jejich pozdější světově proslulé operní zpracování Leoše Janáčka. Těsnohlídek napsal svou prózu původně na pokračování k ilustracím myslivce a malíře Stanislava Lolka.

Kdo si nedokáže Bystroušku představit bez Janáčkových melodií, může vyrazit 7. června na Moravské náměstí. Mimořádné uvedení slavné opery pod širým nebem zahájí festival Divadelní svět.