Lékaři a vědci v Ostravě rozjíždějí výzkum hyperbarické medicíny

Ostrava – Přetlaková komora zdejší městské nemocnice pomáhá léčit řadu diagnóz a odborníci chtějí podrobněji poznat mechanismy léčby. Měla by to umožnit experimentální hyperbarická komora. Počítá s ní projekt Evropské unie, který uskutečňuje Ostravská univerzita.

Jako by se ponořili do hloubky deseti nebo patnácti metrů a přitom dýchali stoprocentní kyslík. Tak pomáhá léčit těžké infekce, úrazy, otravy oxidem uhelnatým nebo sluchové potíže. Léčba v hyperbarické komoře trvá zpravidla 120 minut a pacient dostane do těla až patnáctkrát více kyslíku, než získá z běžného vduchu.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

„Dochází k aktivaci různých faktorů, vidíme, že metoda funguje. Určitě v sedmi případech z deseti má metoda léčebný efekt,“ uvedl Michal Hájek, primář Centra hyperbarické medicíny.

Léčil se tak i dvaadvacetiletý Ondřej, když se neprobíral z komatu po těžkém poranění mozku. V komoře byl více než dvacetkrát. „Začal trošičku komunikovat a nejlepší na tom všem bylo, když na mě promluvil a řekl mi mamko,“ komentovala léčbu matka Ondřeje Pavlína Hrabálková. Před nehodou Ondřej Hrabálek studoval na vysoké školé angličtinu a španělštinu na Ostravské univerzitě.  

Když to shrneme, kyslík dokáže probudit neurony, které spí, které přežily poškození. Umožní jim zapojit se znovu do funkce," uvedl neurolog Lukáš Klečka.

Účinky kyslíkové léčby chtějí teď odborníci podrobně zkoumat. Pomůže jim část projektu Evropské unie za 400 milionů korun, který uskutečňuje Ostravská univerzita.

Lékaři a pacienti ostravského centra se už účastní i mezinárodního výzkumu u poranění nohou. O léčbě kyslíkem dozvíte více v magazínu Tep – v sobotu v 11.05 i v neděli ve 21.30 na ČT24.