Rodiny s více než dvěma dětmi jsou v nevýhodě

Brno - Dvě děti a dost. V době klesající porodnosti jsou početnější rodiny stále neobvyklejší. Poznávají to třeba už maminky tří dětí. S těmi se totiž příliš nepočítá v dopravě nebo třeba v plánech hoteliérů.

Monika a Lenka mohou s maminkou vlakem cestovat zdarma. Jejich bráška Matěj by ale byl bez lístku už  černým pasažérem. „Když jedou tři děti a jsou všechny do šesti let, což já tak mám, tak jedno si musí koupit poloviční lístek a ostatní dvě jedou zdarma,“ vysvětlila matka tří dětí Libuše Vrzalová.

V městské dopravě už počet dětí omezen naopak není. Dopravci tvrdí,  že slevy určují podle ministerského výměru. Rozšířit je na vlastní náklady by prý stálo moc peněz.

„V autobusech to bylo jedno dítě, na železnici dvě děti, nám se podařilo sjednocení i do autobusu a navýšení na dvě děti, nicméně další rozšíření této slevy nevidíme reálně,“ uvedl ředitel Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) Jiří Horský.

Pětičlenná rodina má problém i s ubytováním

Rodiny s více než dvěma dětmi ale nemají problémy pouze v dopravě, například ve většině kin platí rodinné vstupné pouze pro čtyři osoby. Stejně tak třeba do ZOO ve Dvoře Králové nebo brněnské vily Tugendhat. Pětičlennou rodinu na jednom pokoji ubytuje i málokterý hotel.

„Mít děti se dneska nevyplácí. Je to věc velkého altruismu a obětavosti,“ řekla kriticky Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu.

Komentář matky tří dětí Libuše Vrzalové (zdroj: ČT24)

„Průměr vychází 1,4 dítěte na rodinu, tak je všechno připravené nejvýše na dvě děti,“ míní Libuše Vrzalová. Na svoji početnější rodinu je však pyšná. „Někteří si myslí, že kdo má víc než dvě děti, už je zvláštní. Já si naopak myslím, že mít víc dětí je bezva,“ řekla přesvědčeně.

Překvapená bude asi i maminka prvních českých paterčat. Pokud se s nimi a jejich starším sourozencem vydá na výlet vlakem, připlatí si hned čtyřikrát.