Folklor a lidové tradice v Přerově

Přerov – V polovině června se v centru Přerova představí folklorní soubory z Hané, Lašska, Slovácka, Těšínského Slezska, Slovenska a Valašska. Vystoupí v rámci festivalu V zámku a podzámčí.

Festival bude letos zaměřen na srovnání lidové kultury nížin a horských oblastí. „Každý rok festival věnujeme určitému tématu. Letos chceme srovnat kulturu života v nížinách a v horských oblastech. Srovnání je zajímavé například na krojích, ale i na tom, jak lidé bydleli. Rozdíly jsou i v tanci či ve zpěvu,“ uvedl ředitel festivalu Lubor Maloň.

Festival, který má za sebou už šest ročníků, zahájí v pátek 14. června komponovaný hudebně-taneční pořad pod širou oblohou. Dále se představí soubory z Kozlovic u Frýdku-Místku, Olomouce nebo domácího Přerova.

  • ilustrační foto autor: Zuzana Foglarová, zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24

V sobotu bude patřit jeviště dětským souborům, které se umístily na prvních místech v letošních krajských přehlídkách. V poledne pak začne finále sedmého ročníku dětské pěvecké soutěže O zámecký klíč, ve kterém se představí 17 finalistů.

Hlavní program proběhne v sobotu odpoledne, kdy přerovské Horní náměstí roztančí folklorní soubory z celé Moravy i Slovenska. Chybět nebude ani loutkové divadlo. S pohádkovým příběhem Rytíř Šnofonius a princezna Mordulina vystoupí prostějovské Loutkové divadlo Starost. Závěr festivalu zpestří slovenská hudební skupina Buchajtramka.