Severovýchod republiky pomáhá Čechám. Lidé se bojí, vodohospodáři jsou v pohotovosti

Ostrava, Olomouc – Povodňová bdělost platí v severních okresech Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Meteorologové předpovídají, že v Beskydech a Jeseníkách spadne do středečního rána 35 milimetrů srážek, poté dalších 20. Zatím se tam nic mimořádného neděje. Vodohospodáři preventivně vypouštějí vodu z přehrad, kontrolují stavy hrází, hlídají výšku vody. A lidé pomáhají zaplaveným Čechám. Začínají veřejné sbírky. Profesionální i dobrovolní hasiči pracují v postižených lokalitách na západě.

„V Čechách je nadále třicet dva profesionálních hasičů ze všech okresů Moravskoslezského kraje. Mají osm vozidel a dvanáct nafukovacích člunů, které mají kvalitní motory a další speciální vybavení získané od Evropské unie,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Tým se jmenuje WASAR, je speciálně vybavený a vycvičený pro záchranné práce na vodě, může zasahovat ve všech zemích Evropské unie. Hasiči zatím pomáhali s převozem lidí a materiálu po vodě, podíleli se na evakuaci obyvatel ohrožených lokalit, vyklízeli garáže a další objekty. Dosud pracovali například v okolí Tábora, v obcích Řež, Kly a Bukole. „Jedna část se podílela na záchranné práci v Černošicích u Prahy,“ řekl Kůdela. Dodal, že aktuálně hasiči z Moravskoslezského kraje pomáhají s evakuací ohrožených obyvatel v Mělníku, kde Labe nadále stoupá.

Další hasiči vyrazili do ohrožených lokalit v Čechách z Olomouce a okolí. Více než čtyřicetičlenná skupina složená z profesionálů i dobrovolných hasičů buduje protipovodňové hráze. „Hasiči zajišťují také personál pro možné vyslání technické pomoci, například velkokapacitního čerpadla Sigma,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Na operační střediska se hlásí další jednotky dobrovolníků. „Nabídky zpracováváme a předáváme krajům postiženým povodněmi,“ doplnil Hošák.Všichni však odjet nemohou. Meteorologové předpovídají, že v Čechách bude déšť ustávat, ale na severní Moravě a ve Slezsku má naopak sílit. V Beskydech i Jeseníkách by mělo do středečního rána napršet 35 milietrů srážek, ve středu ještě dalších dvacet. S možným rozvodněním řek mají počítat mimo jiné obyvatelé Jesenicka, Šumperska, Bruntálska, Frýdecko-Místecka a Karvinska.

Lidé z Moravskoslezského i Olomouckého kraje, které zaplavila voda v minulosti, sledují déšť a stoupající hladiny řek se strachem. Zatím se nic neděje, meteorologové ale nevylučují, že se velká voda ještě ohlásí. „Vzhledem k nasycenosti povodí lze očekávat vzestupy hladin v tocích v závislosti na srážkách, nelze vyloučit dosažení stupňů povodňové aktvity,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomčíková.

Česká republika bojuje s povodněmi třetí den. Vltava už nestoupá, ale Labe bude podle vodohospodářů kulminovat až zítra po poledni. Na povodňový nápor se připravuje Ústí nad Labem. Do úterního dopoledne bylo evakuováno více než osm tisíc lidí, z toho šest tisíc v Ústeckém kraji. Povodně si dosud vyžádaly osm životů.

Povodeň
Zdroj: ČT24

Vláda České republiky uvolnila na pomoc postiženým městům a obcím 300 milionů korun, je připravena vydat další čtyři miliardy na odstraňování škod. Pomoc přichází z různých regionů i obcí. Nabízejí ji například Troubky na Přerovsku.