Ústavní soud potvrdil legálnost církevních restitucí

Olomoucko – Církevní restituce jsou legální, takový je konečný verdikt Ústavního soudu o navrácení komunisty zabaveného majetku. Celý soudní proces sledovaly i farnosti a náboženské obce na Olomoucku. Tamní arcidiecéze totiž bude chtít navrátit tisíce hektarů polí a lesů. Už od začátku roku připravuje jejich seznamy.

Jedná se hlavně o lesy a pole, ale někde i o budovy. Třeba lázeňská vila v Teplicích nad Bečvou kdysi patřila církvi. Kněží sem před druhou světovou válkou jezdili na rekreaci.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V Teplicích nad Bečvou je celkem šest lázeňských vil nebo domů. Vila Vlasta leží uprostřed areálu a jako jediná chátrá. 

Vila totiž patří pod ministerstvo zdravotnictví, ale protože spadá do nevyjasněných restitučních nároků, nikdo ji doposud nechce spravovat. 

Majitelem by po desítkách let mohla být zase církev.

„Bude napřed potřeba sehnat peníze a dům opravit, ale byli bychom rádi, kdyby sloužil všem lázeňským hostům i kněžím,“ uvedl Jiří Gračka, mluvčí Arcibiskupství olomouckého.

Většina ostatních žádostí od Arcibiskupství olomouckého se bude týkat polí a lesů hlavně v Jeseníkách nebo na Kroměřížsku. Kněží tvrdí, že o navrácený majetek se dokážou postarat.

Nejsložitější je prý dohledat všechny dokumenty. I proto zatím nejsou v arcidiecézi schopní říct, kolik pozemků budou chtít vrátit.

Stát se zavázal, že církvím po celém Česku vrátí majetek a vyplatí celkem 59 miliard korun. Kvůli inflaci by se ale mohla suma vyšplhat až na 96 miliard korun.