Majitel OKD zvažuje, že prodá Důl Paskov

Ostrava – Majitel OKD, společnost New World Resources (NWR) uvažuje o prodeji Dolu Paskov. Podle Hospodářských novin by nejpravděpodobnějším kupcem mohl být polský těžař Jastrzębska Spółka Węglowa. Firma NWR uvádí, že se v prvním čtvrtletí dostala do ztráty osmdesát milionů eur, nedávno proto zahájila úsporná opatření. Před měsícem její zástupci oznámili, že chtějí prodat společnost OKK Koksovny, včera oznámili, že zvažují také prodej Dolu Paskov. Lidé se bojí o práci.

„O budoucnosti dolu ale zatím není rozhodnuto. Pro NWR budou rozhodující výsledky zátěžových testů, které nyní děláme na našich šachtách,“ tvrdil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Vysvětlil, že testy prověřují aktuální efektivnost provozů. „Analyzujeme teď každý porub ve všech dolech. Podle výsledků přijmeme další opatření. Prodej dolu je jednou z možností,“ doplnil Sobol.

Dům Paskov, který funguje od roku 1970, má provozy ve Staříči a v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku. Má dva a půl tisíce zaměstnanců, dalších pět set lidí pracuje pro dodavatelské organizace. Odborový předák Jaromír Pytlík uvedl, že je možné, že majitel bude chtít Paskov prodat společně s koksovnami. „Je pravda, že náklady na vytěžení uhlí jsou v Paskově vysoké, na druhou stranu se tam těží vysoce kvalitní koksovatelné uhlí,“ řekl Pytlík.

Odboráři opět jednali s vlastníkem o mzdách, podepsali úmluvu o mzdových přídavcích. O nové kolektivní smlouvě na roky 2013 až 2017 ještě budou rokovat, ale na všem podstatném se už více méně shodli. Odborům se minulý týden podařilo zvrátit plánované zrušení příplatků na dovolenou. Docílili toho, že jim ho majitel nechá, ale rozdělí nadvakrát - v červenci dostanou osminásobek průměrného denního výdělku, maximálně však deset tisíc korun, v listopadu doplatek do výše čtrnáctinásobku denního výdělku. NWR už dříve rozhodla o desetiprocentním snížení mezd lidem, kteří mají smluvní mzdy. Těch je v OKD, které má zhruba třináct tisíc zaměstnanců, minimum.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Majitel černouhelné firmy OKD se za první tři měsíce letošního roku propadl do čisté ztráty 80 milionů eur. Přitom ještě ve stejném období loňského roku měla firma čistý zisk šest milionů eur. Kvůli slabším hospodářským výsledkům zahájila kroky k optimalizaci provozu.

„Hodnocené období bylo velmi náročné, neboť situace na globálních trzích s koksovatelným uhlím, která se začala zhoršovat v polovině roku 2011, pokračovala v nastoleném trendu i v roce 2013. Trhy s uhlím po celém světě se potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let,“ prohlásil Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR.

Vizitka Dolu Paskov:

- Důl Paskov produkuje kvalitní koksovatelné uhlí. V roce 2012 se zde vytěžilo 950 000 tun uhlí.

- Důl se nachází jižně od Ostravy, je to poslední činný důl v ostravské části ostravsko-karvinského revíru.

- Důl Paskov tvoří lokality Staříč a Chlebovice. Do organizační struktury je začleněn také Důl Frenštát, který je zakonzervován.

- Rozloha důlního pole je 40 km2, zásoby jsou odhadovány zhruba na 23 milionů tun uhlí.

- Úpravna má kapacitu 550 tun za hodinu.

- Největší absolutní hloubky dosahuje jáma v lokalitě Staříč - 1155 m.

- Důlní závody Paskov a Staříč mají poměrně krátkou historii: výstavba objektů závodu Paskov začala roku 1960 a těžba v roce 1966, ve Staříči se začal důl budovat v roce 1962 a těžba začala v roce 1971.