Přerovské Troubky chtějí pomáhat postiženým povodní

Troubky – Troubky na Přerovsku jsou obec, která se stala symbolem povodní v roce 1997. Teď chce pomoci. Starosta chce zítra obvolat své protějšky v zaplavených obcích a nabídnout jim jak materiální, tak fyzickou podporu. Místním se vracejí staré vzpomínky. Přestože se hladina Bečvy ani Moravy nijak nezvyšuje, sledují předpověď počasí s obavami.

7. červenec 1997 byl den, na který nikdo z Troubek do konce života nezapomene. Voda se tehdy přehnala obcí a postupně připravila devět lidí o život a polovinu obce o střechu nad hlavou. Místní sledují vývoj povodní v Čechách doslova s hrůzou. A zároveň s obavami, jestli voda znovu nedorazí i k nim.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Starosta je v kontaktu se zatopenými obcemi a plánuje poslat peníze, čisticí a dezinfekční prostředky a taky vysoušeče. „Nemáme jich sice mnoho, ale dokážu si představit, že by třeba dokázaly dobře pomoci v zasažené školce, škole. Protože to známe, tak z toho má každý asi husí kůži a soucítíme s těmito lidmi,“ uvedl Radek Brázda, starosta Troubek.

V pohotovosti jsou i dobrovolní hasiči. Kdyby bylo třeba, jsou schopní vyrazit během dvou, tří hodin. Vybaveni jsou člunem, plovacími vestami, obleky do vody, kalovými nebo plovoucími čerpadly.

Troubky leží nedaleko soutoku Bečvy a Moravy, navíc v dolině. Když přijde velká voda, je obec zaplavená doslova ze všech stran.

Povodně Troubky úplně změnily. Polovina domů je nových, takže místy to tady připomíná spíš satelitní městečko než vesnici. Ale ani šestnáct let po povodni nejsou hotová protipovodňová opatření. Ve hře jsou stále dvě varianty ochrany a pořád se neví, která zvítězí.