Zlínští hasiči a strážníci odjeli pomáhat do Kralup nad Vltavou

Zlín -Záchranné týmy hasičů a strážníků do Kralup vyslal Zlín po dohodě obou měst. Patnáct mužů by se mělo od časného rána zapojit do pomocných prací při zmírňování následků povodní, ale i do ochrany majetku obyvatel města. Kteří hasiči a strážníci konkrétně vyjedou, záleželo na nich samotných. Hlásili se dobrovolně.

„Vysíláme do Kralup dva kompletně vybavené týmy. Hasičský je tvořen osmi členy, strážníků jede sedm,“ uvedl primátor Miroslav Adámek.

„V obou týmech jsou lezci, kteří dokáží zachraňovat životy v extrémních podmínkách. Tým městské policie je připraven provádět i strážní službu a ochránit tak majetek lidí či firem postižených povodněmi před možným rabováním,“ doplnil primátora jeho náměstek Ondřej Běták, do jehož kompetencí patří jednotky integrovaného záchranného systému.

Hovoří Milan Kladníček, ředitel MP Zlín (zdroj: ČT24)

Zlínské týmy s sebou vezou například čerpadla, elektrocentrály, rafty pro pohyb na vodě nebo motorové pily pro odstranění padlých nebo překážejících dřevin. „Strážníci, které vysíláme, už mají se zásahy během povodní zkušenosti,“ upozornil Milan Kladníček, ředitel Městské policie Zlín.

„Já jedu na takovou akci počtvrté. První byla v Otrokovicích v 97. Potom byly ty Zálezlice, které se dneska opakují, Chrastava, no a teď znovu oblast Kralup,“ shrnul dosavadní zkušenosti s krizovými situacemi strážník Petr Skalník.