Zoologická zahrada v Olomouci poskytla azyl ohroženým zvířatům z pražské zoo

Olomouc – Tygra, levharta a dva lemury přivezli v noci na dnešek ze zatopené pražské zoo do zoologické zahrady na Svatém Kopečku v Olomouci. Čtyři zvířata si postupně zvykají na nové ubikace a i po pětihodinovém nočním transportu jsou všechna v pořádku. Zoo počítá s tím, že se o ně bude starat, dokud to bude potřeba.

Ve spodní zatopené části pražské zoo měla svůj domovy patnáctiletá tygřice sumaterská Madla, dva lemuři vari a rok a půl starý levhart jávský.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Nejrychleji se aklimatizují opice. Ani jeden z lemurů se nebojí žrát z ruky. Nové prostředí snáší nejhůře levhart. Ten se jako jediný novinářům, ale ani chovatelům zatím pořádně neukázal. „Vzhledem k tomu, že za sebou měli stres ze stěhování ze zatopené do horní části, budou potřebovat delší čas na to, aby se adaptovali na nové prostředí,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo se na nové obyvatele připravovala už od neděle, kdy ředitel svolal pracovní tým, který pro ně začal chystat klece a výběhy. „Vybírali jsme ta zvířata, která chováme, protože na ně máme připraveny ubikace,“ upřesnil ředitel zoo Radomír Habáň.

Pokud bude potřeba, může olomoucká zoo přijmout i další zvířata z Prahy. Nepůjde už zřejmě o šelmy, přijme spíše ptáky. Podobně zoo pomáhala už při povodních v roce 2002.