Opavsko může využívat nové chráněné bydlení

Velké Hoštice – Dvanáct mentálně postižených klientů opavského Mariana se přestěhovalo do nového chráněného bydlení. Dům ve Velkých Hošticích jim nabídne zázemí pro normální život mimo zdi ústavu. Za jeho vybudování zaplatil Moravskoslezský kraj dvanáct milionů korun.

Při slavnostním otevření nového chráněného bydlení ve Velkých Hošticích ukazovala Jaroslava Skálová hrdě svůj jednolůžkový pokoj. Z opavského ústavu Marianum se sem přestěhovala stejně jako třeba sedmačtyřicetiletá Karla Brůhová, která si tak po sedmnácti letech může vyzkoušet samostatné bydlení.

Jejich novým sousedem je i třicetiletý Miroslav Surovčák. I když v Opavě jen těžko opouštěl svůj oblíbený kostel, svého rozhodnutí přestěhovat se nakonec nelituje.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Uzavřený svět ústavu tak v současnosti opustilo dalších šest žen a šest mužů s mírným nebo středním stupněm mentálního postižení. Budou se muset vypořádat nejen s větší svobodou, ale i zodpovědností a všedními povinnostmi. Pomáhat jim přitom budou sociální pracovníci. 

„Začínáme s nepřetržitým provozem, protože nevíme, jak se aklimatizují, jak rychle si zvyknou na vyšší míru samostatnosti. Pokud to bude možné, časem provozní pracovníky omezíme,“ uvedl Antonín Janýška, ředitel Marianum Opava.

Obyvatelé chráněného bydlení ve Velkých Hošticích se teď připravují na svou první noc v nových bytech. Dalších patnáct klientů Mariana se na podobné bydlení může těšit v Opavě už za necelý měsíc.