Deště trápí zemědělce a vinaře. Vlhko ale přeje komárům

Jižní Morava – Vytrvalé deště trápí jihomoravské zemědělce a vinaře. Půda je podmáčená a farmáři nemohou do polí. Na neurčito tak odsouvají některé polní práce. O úrodu se obávají i vinaři, vlhko totiž podporuje vznik plísní. Jedním dechem ale všichni dodávají, že situace zdaleka není tak kritická jako v Čechách, které sužují záplavy.

„V našem meruňkovém sadu je půda kompletně podmáčená. Meruňka je teplomilná rostlina, které v této fázi svědčí spíše sucho a teplo. Neustálé srážky tedy mohou spíše uškodit a ohrozit úrodu,“ popsal předseda představenstva Patria Kobylí Josef Čačík.

Kvůli podmáčené půdě navíc zemědělci a vinaři nemohou vjet do polí s traktory a plodiny ošetřit – třeba proti plísním, kterým současné vlhko velmi svědčí. „Vytrvalý déšť jako takový ještě v této fázi není problém. Růst vinné révy je totiž po dlouhé zimě poměrně opožděný. Potřebovali bychom ale révu ošetřit proti plísním, což teď nemůžeme. Pokud se počasí v blízké době umoudří, tak nám to velmi pomůže,“ řekl vedoucí Ústavu vinařství a vinohradnictví Mendelovy univerzity Mojmír Baroň.

Při dešti zůstávají v úlech také včely. Jejich chovatelé proto upozorňují, že letos možná bude méně medu.

Vlhko přeje komárům

Kvůli velkým přívalům nejprve sněhových a teď dešťových srážek by se letos naopak mohlo vyrojit více komárů než v minulých letech. Především v záplavovém území na Břeclavsku se mohou vylíhnout tisíce komárů. „Samičky některých druhů kladou vajíčka na suchou zem v místech, kde dochází k zaplavování. Z těchto vajíček se začnou vyvíjet larvy teprve, až dojde k záplavě,“ vysvětlil hygienik Oldřich Šebesta.

Nejvíce komárů je už od poloviny května v okolí Křivého jezera u hráze dolní nádrže Nových Mlýnů a v pásu přes Břeclav, Lednici a Lanžhot k soutoku Dyje s Moravou. Podobná je situace také na Hodonínsku nebo v Lechovicích u Znojma. „Komárů je letos na jihu Moravy ve srovnání s loňskem výrazně více. Minulý rok byl mimořádně klidný,“ podotkl Šebesta.

Hygienik Oldřich Šebesta o komárech (zdroj: ČT24)