Příběh Tristana a Isoldy nám sděluje extrémní pravdu, říká režisér

Ostrava – V Národním divadle moravskoslezském vrcholí zkoušky na premiéru nové inscenace, dramatizace slavného románu Josepha Bédiera Tristan a Isolda. Příběhu zakázané lásky rytíře a princezny, který vychází z keltské legendy z 12. století, se ujal režisér Janusz Klimsza. „Pro mne je to extrémní pravda o lidských citech. Extrémní v tom, že se s ničím nemaže, neobrušuje hroty, lidský osud visí v nahotě, která téměř bolí,“ říká Klimsza, který obsadil do hlavních rolí Igora Orozoviče a Andreu Mohylovou.

Příběh, který inspiroval mnohé umělce, silně prožívá i dramaturgyně Klára Špičková. „Tristan a Isolda, přestože se provinili nevěrou a zavinili mnohá trápení, se stali hrdiny a povýšili lásku na absolutní metu lidského života. Před ní se sklonila i víra, čest, sliby, pravidla, všechno, co nás svazuje, ale z chaosu staví řád. Tristan a Isolda stvořili přímo spalující chaos, kterým přesto ospravedlnili své činy,“ míní Klára Špičková.

Scénu nového představení, které má premiéru 13. června v Divadle Jiřího Myrona, navrhl David Bazika, kostýmy vytvořil Tomáš Kypta. Vedle Orozoviče a Mohylové se představí Aleš Bílík, Anna Cónová, Veronika Lazorčáková, František Strnad, Petr Houska, David Viktora a další herci.

Děj začíná v Cornwallu na dvoře krále Marca, který u sebe přijme synovce Tristana. Oblíbí si ho jako vlastního syna. Mladík pro krále zabije irského nepřítele Morhaulta a sám také málem zahyne. Vyléčí ho princezna Isolda, která v něm posléze poznává vraha svého strýce. Zachráněný Tristan se vrátí ke králi Marcovi. Jednou přinese vlaštovka zlatý vlas princezny Isoldy. Král jej spatří a rozhodne se, že se s ženou, které patří, ožení. Tristan se nabídne, že zlatovlasou Isoldu pro krále vybojuje.