Dechový orchestr Májovák nastudoval Carminu buranu

Ostrava – Milostné, satirické i pijácké středověké verše zazní v Ostravě. Dechový orchestr Májovák nastudoval proslulou kantátu německého skladatele Carla Orffa Carmina burana a zahájí s ní soutěž velkých dechových orchestrů. I když má skladba téměř osmdesát let, uslyší ji zítra diváci v české premiéře. Kantátu určenou pro symfonický orchestr totiž zahrají pouze dechy.

Na místech, kde obvykle sedávají houslisté a cellisté, jsou teď klarinety a saxofony. Carminu buranu pro velký dechový orchestr upravili Španělé.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

S nápadem nastudovat Orffovu kantátu přišel dirigent Marek Prášil. Májovák ji zkoušel půl roku.

„Přiznám se, že jsou některé části, u kterých jsem si říkal, že kdyby to Carl Orff napsal jen pro dechový orchestr, tak by to možná vyznělo lépe. Ale samozřejmě zase jsou části, kde smyčcové nástroje udělají krásnou barvu,“ uvedl Marek Prášil, dirigent.

Carmina burana patří k nejznámějším skladbám světové hudby. Kromě koncertních pódií zní její dramatické i lyrické části z reklamních spotů a doprovází filmové scény. Středověké latinské verše zpívají členové sboru Národního divadla moravskoslezského a v polovině kantáty nastoupí i dětský sbor Permoník z Karviné.

Carminou buranou Májovák nejen zahájí soutěž velkých dechových orchestrů, ale oslaví s ní také 105 let od svého založení.

Dechový orchestr Májovák se dvakrát stal absolutním vítězem soutěže velkých dechových orchestrů, letos soutěžit nebude.