Nové Heřminovy nesouhlasí s přehradou

Nové Heřminovy – Aktuální velká voda vrací na stůl téma přehrad. Na severu Moravy je nejžhavějším kandidátem na výstavbu přehrada v Nových Heřminovech u Bruntálu, která má ochránit Krnovsko. V létě začnou první demolice vykoupených domů a do sedmi let má údolí zaplavit voda. Obec se tomu ale stále brání.

Plán, starý už sedmdesát let, ožívá spolu s každou velkou vodou. Nejsilněji po roce 1997.

Pan Josef ze Zátoru zažil během dvaceti let už čtyři povodně. Teď se chystá opustit nově opravený dům.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Hráz přehrady zatím nestojí. Pomyslná hranice tady přesto vede. Zatímco v Nových Heřminovech jsou lidé proti, ve vedlejším Zátoru se stavbou přehrady souhlasí.

Po výkupech pozemků a domů je obec chudší o třetinu obyvatel a nové domy není kde stavět. Navíc přichází o svou venkovskou variantu průmyslové zóny, tedy o dva soukromé zemědělce, automechanika, pilu a vodní elektrárnu.

Jiří Bernatský svou vodní elektrárnu přestěhuje o pár kilometrů níže. Nerad, ale musí. „Je to perpetum mobile a Opencard s sKartama dohromady. Kdyby rozšířili řeky, udělali poldry, tak by to vyšlo o třetinu míň a bylo by to taky,“ komentoval situaci Jiří Berkovský, majitel vodní elektrárny.

V rodné chalupě Forosových je věc jasná. Když už to stálo tolik sil a peněz, tak by přehrada stát měla.

Přehradě ustoupí dvanáct obytných domů. Demolice začnou už letos v létě. K zemi půjde také 21 rekreačních chat a čtyři sídla firem. Nejdříve půjdou k zemi prázdné domy, které přitahují zloděje. Zaplavovat vodou chtějí vodohospodáři nejdříve za tři roky.

Lidé v Nových Heřminovech ale stále věří, že zatopení třetiny obce nakonec zabrání pomocí územního plánu, nebo hromadnými happeningy a peticí na rockovém festivalu.