Olomoucká charita posílá pomoc do zaplavených Čech

Olomouc – Olomoucká charita posílá pomoc do zaplavených Čech. Do jihočeské Putimi míří čtyři dobrovolníci a do Litoměřic dodávka plná lopat, vysoušečů a kbelíků. Čtyřčlenný tým bude k dispozici lidem, kteří se vyrovnávají s ničivou katastrofou.

Při povodních pomáhali už několikrát, teď vyrážejí znovu. V seznamu zasažených obcí na ně vyšla jihočeská Putim. Je to jedna z nejvíce zasažených obcí v Jihočeském kraji, voda tady poničila celkem třicet domů, pětapadesát lidí museli evakuovat. Teď se postupně vracejí do svých domovů. Už tuší, co je tam čeká.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Budeme chodit ve skupinkách po dvou, obcházet zasažené oblasti, monitorovat situaci a zjišťovat potřeby zasažených,“ konkretizovala pomoc Adéla Adámková, krizová interventka z Charity Olomouc.

Čtveřice dobrovolníků zůstane v Putimi minimálně do neděle. Pokud bude potřeba, zdrží se ještě déle.

Z Olomouce vyjíždí i vůz plný vysoušečů, lopat nebo smetáků. Charita sem svezla věci, které přinesli lidé v Hulíně, Uherském Hradišti, Vyškově nebo třeba Zábřehu. Jedno z aut míří na Litomeřicko. Tady rozvodněné Labe potrápilo například Lounky. Pod vodou je přes čtyřicet domů a evakuovat se muselo sto třicet lidí. Všude už ale voda klesá.