Přes sedm stovek motorkářů podpořilo policejní akci. Dostanou za to nová svodidla

Sloup (Blanensko) - Policejní akce s názvem „Nežij vteřinou“ dnes přilákala do blanenských serpentin přes sedm stovek motorkářů. Výrobce bezpečnostních svodidel přislíbil, že pokud jich přijede víc než tři sta, postaví v nebezpečných zatáčkách dalších sto metrů speciálních svodidel, která v případě nehody motorkáře neohrozí.

Jen na blanenských silnicích zemřelo za posledních sedm let dvanáct motorkářů. Velmi riziková jsou přitom svodidla, která lemují v ostrých zatáčkách místní silnice. Pokud se při nehodě dostane řidič motorky pod ně, nemá téměř šanci přežít. Před třemi lety tu zemřel jednatřicetiletý motorista, který si při nárazu do sloupku svodidel amputoval nohu a následně vykrvácel.

Ve světě proto stále rychleji přibývají tzv. motosvodidla, která nejsou pro nechráněné motorkáře tak nebezpečná. Mezi Blanskem a Šebrovem je už mají také, právě zde totiž mladý motorkář v roce 2010 zemřel. Při dnešní preventivní policejní akci si milovníci rychlých strojů vysloužili dalších sto metrů těchto motosvodidel. Policie je umístí do nejrizikovějších úseků.

No comment: sjezd motorkářů ve Sloupu (zdroj: ČT24)

„Motorkář, pokud není instalovaná pásnice na záchytném systému, může podjet pod svodidlem nebo se zastavit o sloupek, což se rovná nárazu přímo do betonu. Pásnice sníží jeho energii a zmírní následky,“ popisuje princip fungování bezpečnějších svodidel jejich výrobce Richard Toman.

Motoristům byl dnes k dispozici také profesionální instruktor bezpečné jízdy, který jim poradil, zda svůj stroj ovládají správně. Už před začátkem akce se do Sloupu sjelo na čtyři sta motorkářů, během prezentace jejich počet narostl o dalších tři sta padesát. Policisté motorkářům také radili, jak poskytnout první pomoc.

Paradoxně asi třicet kilometrů od konání akce, u obce Čebín, tou dobou havaroval motorkář, kterého vrtulník převezl ve vážném stavu do nemocnice.

  • Právě zde před třemi lety zemřel motorkář po nárazu do svodidel zdroj: Policie ČR
  • Jen na blanenských silnicích zahynulo za posledních 7 let hned 12 motorkářů zdroj: Policie ČR