Kino Petra Bezruče ve Frýdku-Místu projde rekonstrukcí

Frýdek-Místek - Dnes rekonstrukci kina odhlasovali městští zastupitelé. Jeho budova už několik let chátrá a pravidelné promítání filmů tady skončilo před pěti lety. Z kina by mělo v budoucnu vzniknout víceúčelové kulturní centrum.

Chátrající budova, zavřená pokladna, prázdné šatny a ve foyer dětské hřiště, tak teď vypadá frýdecko-místecké kino Petra Bezruče. Budova z roku 1973 se od svého vzniku neopravovala.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Roky chátrající budova pravděpodobně dostane novou tvář. Zastupitelé odsouhlasili přípravy na rekonstrukci. Opravovat se bude střecha, zázemí pro účinkující, toalety i sál pro pět set šedesát diváků.

„Výsledkem by měl být multifunkční sál, kde by bylo možno provozovat divadelní představení, mohly by se pořádat konference, mohlo by promítat kino a probíhaly by další kulturní aktivity,“ uvedl Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku.

Rekonstrukce přijde radnici na zhruba dvě stě milionů korun. Peníze by chtělo město získat z evropských dotací.

Jak bude budova kina vypadat, zatím není jasné. Radnice musí totiž nejprve vyhlásit architektonickou soutěž. Rekonstrukce pak začne nejdříve za dva roky.

Opravu čtyřicet let starého objektu zastupitelé schválili převážnou většinou hlasů. Taková shoda ale nepanovala na začátku zasedání. V sále skoro padesát minut bouřlivě debatovali členové místního sdružení ODS. Čtyři z nich se totiž dozvěděli, že už nejsou členy klubu ODS.

Současný předseda klubu ODS by chtěl některým ze čtyř bývalých členů nabídnout spolupráci. Podle jeho slov už rok v místní organizaci přetrvávali osobní neshody.