Ignis Brunensis nabídne poslední soutěžní ohňostroj

(Brno) - Soutěžní část šestnáctého ročníku mezinárodní soutěžní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis dnes vyvrcholí posledním ohňostrojem na brněnské přehradě. Představí se polská společnost Surex se svým programem nazvaným „Dejte průchod emocím“. Stejně jako v minulých dnech, i dnes je očekávána návštěvnost výrazně převyšující 100 000 diváků.

Mezinárodní soutěž ohňostrojů už šestnáct let neodmyslitelně patří ke kulturnímu životu v Brně. Ani letošní ročník není výjimkou. Tři proběhnuvší soutěžní ohňostroje vidělo na 420 000 diváků a konečné číslo dnes určitě přesáhne magickou hranici půl milionu. I proto vyzývají organizátoři návštěvníky, aby k dopravě na přehradu i zpět domů raději využili hromadnou dopravu a předešli tak nechtěnému zdržení v dopravních zácpách.

S představením nazvaným „Dejte průchod emocím“ dorazili do jihomoravské metropole ohněstrůjci z polské skupiny Surex. Jedná se o rodinnou firmu z městečka Bielsko-Biała v polské části Těšínska. Surex Ryszarda Suzdalewicze reprezentoval Polsko na mnoha světových ohňostrojových přehlídkách, a v roce 2010 získali hlavní cenu v Cannes. Každoročně také organizují přehlídku v polském Štětíně.

  • Ohňostroj v Brně autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3617/361639.jpg
  • Ohňostroj v Brně autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3617/361638.jpg
  • Ohňostroj v Brně autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3617/361637.jpg
  • Ignis Brunensis zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3601/360080.jpg

Dnešní ohňostroj očima jeho tvůrců

Připravili jsme velkolepou show, rozdělenou do několika částí. „Dejte průchod emocím“ - ta slova nejsou pouze poetickým vyjádřením mezi ohňostrojem a emocemi. Naším úkolem v tomto představení je emoce vyvolat. Nepochybujeme, že mnohobarevnost a efekty našeho představení umocněné hudbou, nám pomohou tohoto cíle dosáhnout. Emotivní je již povinná část s hudbou z filmu Řek Zorba. V následných částech podnítí vlastní fantazii prostor ozářený paletou barev. Speciálním cílem našeho představení je dosáhnout ohňostrojem toho, aby přišla chvíle, kdy se přestanete divit a necháte se prostoupit emocemi.

Zdroj: ignisbrunensis.cz

Soutěžní část Ignis Brunensis sice dnešním ohňostrojem končí , ale poslední slovo budou již tradičně mít pyrotechnici z Barrandova. V pátek totiž rozjasní oblohu nad Špilberkem jejich nesoutěžní ohňostroj nazvaný „Tanec pro fůrie i řezníky…“. Flash Barrandov představí show inspirovanou Orfeovou cestou do podsvětí a zpět.

Jak se dostat na přehradu a nejdůležitější doporučení

Ve dnech konání ohňostrojů na přehradě bude od cca 19:00 hodin posilována doprava na linkách 1, 3, 11, 30 a 50 do oblasti Bystrce. Využijte posilových tramvajových spojů z Hlavního nádraží a z České. Po skončení ohňostroje cca od 23:00 hodin je zajištěn odvoz všemi linkami z oblasti Bystrce, poslední posilové spoje z Bystrce budou vypraveny přibližně čtvrt hodiny po půlnoci (v centru města cca v 0:30 hod.). Zvláštní posilové spoje budou zařazeny na linku 302 Kuřim – Bystrc, ZOO a na lince 303 z a do Veverské Bítýšky.

Při soutěžních ohňostrojích od 1. 6. na Brněnské přehradě využijte ve směru od Břeclavi i Brna (z dálnice D2) parkování u nákupního centra Olympia včetně bezplatných autobusů na trase Olympia - přehrada a zpět (19.30–00.30 hod.)

Hlavní parkovací plochy jsou v ul. Stará dálnice, kde je vytvořeno cca 1200 parkovacích míst (zajištěno přenosným dopravním značením). Další plochy jsou podpůrné, jedná se o parkoviště v Páteřní ulici – pod nákupním střediskem „Akát“ (400 parkovacích míst) a v ul. Vejrostova – před ZŠ (500 parkovacích míst). Ostatní parkovací plochy jsou individuální v sídlištní zástavbě Bystrc. Návštěvníci přijíždějící na ohňostroje z Kníniček mohou najíždět ul. Rekreační, v níž bude po dobu nájezdu otočen jednosměrný provoz směrem k ul. Hrázní.

Příjezd a parkování od Kuřimi jsou řešeny samostatně, kapacitně cca pro 1500 vozidel u obce Rozdrojovice. Řidiči musí počítat s tím, že se nedostanou do Kníniček, ale budou muset svá vozidla zaparkovat na komunikaci mezi obcemi Rozdrojovice a Kníničky a úsek cca 1,5 km absolvovat pěšky (nutná určitá časová rezerva před zahájením ohňostroje).

Neblokujte příjezdové a odjezdové trasy, zejména pro MHD (zabráníte odtažení vozidla).

Zdroj: ignisbrunensis.cz