Moravskoslezskému kraji ubylo 1545 obyvatel, nejvíce v celém Česku

Ostrava - Moravskoslezskému kraji ubylo v prvním čtvrtletí letošního roku 1545 obyvatel, což je nejvíce z celé České republiky. Více lidí umřelo, než se narodilo, hodně se jich také odstěhovalo. Český statistický úřad dnes zveřejnil, že na konci března měl kraj 1,225.057 obyvatel.

Za první tři měsíce roku se narodilo 2793 dětí. Ve stejné době ale zemřelo 3592 lidí. Počet zemřelých tak o 799 převýšil počet narozených. Z kraje se vystěhovalo 1949 lidí, o 746 více, než se přistěhovalo.

Vůbec nejvíce poklesl počet obyvatel v okrese Karviná. Přišel o 696 lidí, což je nejvíce ze všech regionů České republiky. Na druhem místě, s úbytkem 437 obyvatel, je Ostrava-město.

Moravskoslezský kraj má stále třetí nejvyšší počet obyvatel ze všech krajů a po Praze také nejvyšší hustotu zalidnění, která vysoce převyšuje republikový průměr. Více než šedesát procent obyvatel žije ve městech nad 20 tisíc obyvatel. K velkým problémům kraje patří nezaměstnanost a také špatné životní prostředí v průmyslových aglomeracích, kde právě žije nejvíce lidí.