AVÍZO: Antonínská pouť v Košticích

O víkendu 15. a 16. června se v Košticích koná tradiční pouť ke sv. Antonínu. Akci pořádá Vožekovo sdružení s obcí Koštice. Návštěvníky čeká bohatý program, každý si nějde něco pro sebe.

V sobotu zahajuje pouť fotbalový turnaj staré gardy, následuje komentovaná prohlídka minimuzea, tentokrát s výstavou výbavy pro nevěstu. Odpoledne přivítají Koštice léto novou tradicí - oslavou Letnic. Průvod vede od želevické hospůdky přes všechny koštické křížky a kapličky včetně kostela, u každé z nich bude malý kulturní program. Po 15. hodině bude odhalena socha Letnice (Tři prameny) řezbáře Jana Švadlenky za účasti Jana Přeučila. Následuje vystoupení mažoretek, pro děti divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila. Po 17. hodině oslavíme návrat ke starodávné tradici tzv. Střílení ku ptáku - střílí se kuší na dřevěného ptáka, bude zvolen král střelců. V 19,00 uvedou koštičtí ochotníci bláznivou komedii A. Procházky S tvojí dcerou ne! A ve 21,00 vyvrcholí první den poutě taneční zábavou na fotbalovém hřišti.

Celou sobotu odpoledne jezdí ve sdružených obcích výletní vláček .

V neděli ve 13.00 bude sehrán fotbalový zápas Koštice – chatová osada Dobročka systémem kdo přijde, ten hraje .

Od 14,00 začíná svatební výstava Koštické nevěsty. Na výstavě jsou vystaveny modely svatebních šatů od r. 1910 do 90. let 20. století, šaty družiček, dále fotografie, svatební oznámení, přání, staré svatební inzeráty, doplňky, klobouky, výzdoba svatebního stolu.

Svatební výstava Koštické nevěsty
Zdroj: ČT24/Irena Hellerová

Kytice nevěst v retro stylu i současné jsou uvázané exkluzivní svatební floristkou Ing. Simonou Břečkovou. Kytice na sále a výzdobu stolů budou vázat místní nadané floristky. Líčení nevěst a doprovodu provede Anna Gruntová. Svatební účesy vytvoří známá kadeřnice Lujza Mkrtchjan. Současné svatební modely budou předvedeny v malé módní přehlídce – nevěsty, družičky, maminky, svědkyně. Součástí výstavy bude ochutnávka svatebního občerstvení, které vytvoří dobrovolnice z Koštic. Výstava bude poté přenesena do koštického kostela.

Od 16.00 je možno si v průběhu výstavy prohlédnout nově upravené prostory bývalé policie.

Irena Hellerová, Koštice