Směřuje razie k Janouškovi a Rittigovi? Oba jsou spojováni s pochybnými tendry

Praha - Policie zatím nechce prozradit důvody rozsáhlé akce, při které bylo zatčeno několik lidí. Některé indicie ale naznačují, že by mohlo vyšetřování směřovat k aktivitám lobbistů Romana Janouška či Ivo Rittiga, kteří byli v minulosti spojováni s některými podezřelými zakázkami. O Janouška se zajímá protikoručpní policie, mimo jiné kvůli nevýhodnému prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce. K Ivo Rittigovi zase měly mířit miliony za předražené jízdenky pražského dopravního podniku.

Roman Janoušek je v médiích označován za jednoho z nejvlivnějších „kmotrů“ s úzkými vztahy na pražskou ODS, blízké vztahy měl např. s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem. S ním se znal už od 90. let – tehdy ještě Bém působil jako protidrogový odborník. Odposlechy, které loni zveřejnila MF Dnes, pak ukázaly nejen bizarní přezdívky, kterými se oba titulovali (mazánek, kolibřík), ale najevo vyšel i fakt, jaký vliv Janoušek vlastně má.  Vyplynulo z nich například, že mohl Janoušek zasahovat do změn pražského územního plánu – kvůli tomu se o něj zajímá protikorupční policie. Podnikatelům, kteří byli zadobře s vedením města, se prý louky proměnily na cenné stavební parcely.

Protikorupční policie prošetřuje ještě jeden případ, který vyplynul z odposlechů. Jde o Janouškovu roli v případě pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce, kde stát zřejmě přišel o desítky milionů. Janoušek měl v odposleších pořízených v roce 2007 nabádat úředníka magistrátu Petera Ďuricu, aby nad nevýhodným prodejem přivřel oči.   

Kromě vlivu na pražskou ODS se v případě Janouška spekuluje i o tom, že výrazně finančně podpořil i rodící se Věci veřejné – i když to obě strany vždy popíraly. Poslanec Jaroslav Škárka ovšem u soudu, kde se řešila korupční kauza uvnitř VV, prohlásil, že Věci veřejné obdržely v roce 2009 200 milionů od pražských podnikatelů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky. 

Roman Janoušek
Zdroj: Pospíšil Aleš/ČTK

V roce 2008 navíc Švýcarsko zablokovalo na dvou účtech v ženevské bance stamiliony korun, které patřily Janouškovi a jeho matce kvůli podezření z praní špinavých peněz – peníze byly podle informací švýcarské strany na účet vloženy hotově. Tamní prokuratura se proto obrátila na Česko s žádostí o právní pomoc. V Česku se ale vyšetřování nikdy pořádně nerozběhlo. Případ teď po letech ožil, neboť Generální inspekce bezpečnostních sborů obdržela trestní oznámení na bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince – podle kterého měl vyšetřování Janouška blokovat. Právě Martinec totiž dostal na starost švýcarskou žádost. 

Server Aktualne.cz spojuje Janouška i s firmou Kardio Port. Ta zprostředkovala stamilionové nákupy pro nemocnici IKEM.

U Rittiga prý končily miliony z dopravního podniku i z Homolky

Jestliže byl Roman Janoušek spojován hlavně v Pavlem Bémem, tak o dalším lobbistovi Ivo Rittigovi se hovořilo jako o pravé ruce Petra Bendla – byl přezdíván „Bendlův Dalík“ v narážce na blízkého spolupracovníka bývalého premiéra Topolánka. 

Podle Nadačního fondu proti korupci končily na Rittigově účtu provize z předražené zakázky na jízdenky pražského dopravního podniku. Šlo konkrétně o 73 milionů od zprostředkovatelské firmy Cokeville Asset Inc. z Britských Panenských ostrovů. Tato firma měla zprostředkovat smlouvu pro společnost Neograph – dodavatele jízdenek pro dopravní podnik – a z každého lístku prý šlo firmě Cokeville Asset Inc. 17 haléřů. Sama společnost Neograph později uznala, že je výroba jízdenek dvojnásobně předražená, a smlouva skončila. 

Ivo Rittig
Zdroj: ČT24

Rittigovo jméno figuruje podle Nadačního fondu proti korupci také ve vyvádění peněz z Nemocnice Na Homolce. Konkrétně jde o pronájem skladů zdravotnického materiálu. Ty podle fondů dříve provozovala sama nemocnice, v roce 2009 však uzavřela smlouvu na pronájem s firmou Alseda. Ta platila nemocnici měsíčně 140 tisíc korun, sama prý ale inkasovala miliony. Nemocnice Na Homolce tak podle nadačního fondu přišla o sto milionů ročně. A fond tvrdí, že zmapoval i milionové transfery, které coby provize z byznysu nemocnice končily na Rittigově účtu.

Spekuluje se také o tom, že Ivo Rittig figuruje v miliardovém solárním byznysu společnosti ČEZ. Ta koupila za pět miliard obří solární park u Ralska na Českolipsku od firmy Amun.Re. Tato společnost má ale nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. Podle informací ČT vyplatily dvě dceřiné firmy ČEZu společnosti Amun.Re 310 milionů – ta ale obratem zaslala 213 milionů svému polovičnímu vlastníkovi, firmě Wilsea. Jejími jednateli jsou advokáti z někdejší advokátní kanceláře Šachta & Partners. Peníze pak ale putovaly ještě dál – do společnosti, která má stejnou adresu a stejného výkonného ředitele jako společnost Rittig & Partners Limited. 

Policejní zásah by mohl souviset i s etickým kodexem Lesů ČR, za který státní podnik podle informací ČT zaplatil přes 1,7 milionu korun. Tyto peníze měly putovat k Rittigově firmě. Součástí zakázky byl průzkum, jestli vůbec firma etický kodex potřebuje, na jeho základě pak vznikl 30stránkový dokument. Ten obsahuje zásady slušného chování i varování před braním úplatků nebo vlivem politiků. Zaměstnancům také nařizuje, co smějí o podniku říkat. Podle organizace Transparency International však byla cena zakázky nadsazená.