Obce na Olomoucku trápí prasklé potrubí

Olomoucko - Tři miliony korun na popraskané vodovodní potrubí, takovou finanční injekci plánuje hejtmanství poslat do čtyř obcí v Olomouckém kraji, které požádaly o dotaci. Ve všech z nich totiž potrubí praská i několikrát za rok a lidé jsou pak odkázaní na vodu z cisteren.

Stačí, aby několik dní po sobě klesla teplota hluboko pod bod mrazu a místní přípojky potrubí, které vedou přes potok, popraskají.

Lidé ve Stříteži, kteří bydlí za potokem, se tak musí na několik dní obejít bez vody. Poslední dobou už jim ale z kohoutku neteče nic celou zimu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Vodárenská firma některé přípojky potrubí na zimu z preventivních důvodů úplně odstavila. Lidé se tak museli spoléhat na vodu ze studní a cisteren.

„Máme i svou studnu, ale bylo by lepší, kdybychom brali z vodovodního řádu, protože tam je voda kvalitnější. My máme ve studni hodně manganu,“ uvedla Alena Perutková, obyvatelka Střítěže nad Ludinou. 

Kraj vyhověl střítežskému starostovi a do obce pošle tři sta tisíc korun. Čtyři takovéto vodovodní přechody přes potok se tak dostanou pod zem. A tam v zimě nemrzne.

„Tato dotace by měla pokrýt téměř osmdesát procent nákladů. Bude se jednat o přeložení potrubí do hloubky metr dvacet pod dno potoka,“ informoval Petr Pajdla, starosta Střítěže nad Ludinou.

Ve Stříteži aspoň hned vědí, kde potrubí prasklo. V Šubířově na Prostějovsku se pitná voda ztrácí z potrubí starého šedesát let rovnou pod zem a zatím se pořádně nepodařilo zjistit, odkud voda mizí.

„Únik je asi tady v obci mezi domy. Přípojky jsou neznámo kde, takže je velký problém to najít. To jsou dvě deci za vteřinu, takže množství odhadujeme asi na patnáct kubíků za den,“ uvedl Jindřích, starosta Šubířova.

A to je více než padesát procent celkové spotřeby vody v obci. Sem kraj pošle skoro milion korun.

Obě obce plánují, že svoje popraskané vodovody spraví ještě letos v létě.