Lidé už nechtějí vypadat stejně, tvrdí nezávislí módní návrháři

Brno - Brněnská čtvrť Veveří ožívá módou mladých návrhářů. Své butiky či ateliéry tu otvírá stále více tvůrců nezávislé módy. Zájem o kvalitní ručně šité oděvy totiž podle jejich slov roste. Lidé se navíc chtějí odlišovat, což jim masová konfekce z Číny neumožňuje.

„Určitě je většina, která nakupuje v řetězcích za pár kaček, ale pak jsou tady lidé, které hrozně baví autorská móda a koupí si byť třeba jen jeden kousek,“ rozděluje módní trh mladá návrhářka Daniela Pešková, která v rámci akce Módění představila v Domě umění města Brna svoji nejnovější oděvní kolekci. Pešková zde předvedla svoji Wood Collection inspirovanou dřevem, kůží a přírodním hedvábím.

„Jeden z cílů Módění je, dostat do povědomí lidí fakt, že zde existují návrháři a že dělají kvalitní práci, která má světovou úroveň,“ popisuje základní smysl módního večera jedna z organizátorek Olga Vrbíková. Jednou z čtvrtí, kde se originálnímu módnímu průmyslu nezávislých návrhářů daří, je Veveří. Druhé výročí tu nedávno oslavil malý butik G44 dvojice návrhářek Kateřiny Jochové a Markéty Žárové. „Cítím, že tady vzniká taková nějaká komunita lidí a nabaluje se to,“ popsala rozrůstající se zájem o mladou módu zákaznice Kateřina Zemanová.

Hovoří návrhářka Markéta Žárová (zdroj: ČT24)

Před několika týdny zde otevřela svůj nový ateliér i Ela Jediová (vlastním jménem Eliška Judová). Na starém šicím stroji, který si přivezla z Liberce, šije z jemných látek pro náročné zákaznice. „Ať už dělám tašky nebo oblečení, baví mě to a vidím v tom smysl. Věřím, že lidé to v tom musí cítit, a proto to chtějí nosit,“ popsala výjimečný pocit z unikátních šatů Jediová.

Ne všichni módní absolventi míří do Paříže

Mladí absolventi zlínského ateliéru oděvního designu se podle slov své vedoucí neztratí, když se rozhodnou orientovat na lokální módu. „Propaguji, že lidé, kteří myslí lokálně, jsou in, protože světová móda nás už zahlcuje. Někteří sice tíhnout k Paříži, ale jiní zůstávají tady,“ řekla o mladých absolventech vedoucí ateliéru Mária Štraneková.

  • Přehlídka absolventů zlínského módního ateliéru zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4776/477597.jpg
  • Módní znalci hodnotí návrhy mladých absolventů zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4777/477601.jpg
  • Někteří absolventi cílí na lokální módní trh zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4776/477599.jpg
  • Lidé se odvrací od masové čínské produkce ke kvalitní módě zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4776/477595.jpg

Zatímco dříve absolvovalo tento obor asi deset mladých návrhářů, letos je to téměř dvojnásobek. Zájem o netradiční módu ale prý ve společnosti roste. „Dnes je doba, kdy lidé hledají originalitu. Nechtějí být formální nebo stejní. Hledají nějakou výpověď. Ocení i to řemeslo a ruční šití,“ potvrdila Štraneková. Podle jejich slov kazí práci kvalitních švadlen a návrhářů levná masová produkce z Číny.

Co je to Módění?

Módění je program, který dává příležitost mladým designérům v oblasti oděvní i vizuální tvorby, aby se prezentovali formou módních přehlídek či performance. Akce se koná třikrát až čtyřikrát do roka. Tyto události mají za úkol představit širokému publiku aktuální tvorbu současných oděvních designérů, čerstvých absolventů či studentů z oboru. Projekt představuje práci hned několika profesí: oděvní a módní tvorbu, šperkařství a práci s kovem či sklem, fotografii, audiovize, grafický design a mnoho dalších.

Zdroj: Leporelo+