Specialisté na zažívací ústrojí jednali v Ostravě

Ostrava - Nemocemi střev trpí stále více lidí. Do Ostravy se proto sjeli přední odborníci. Lékaři z Vítkovické nemocnice svým kolegům z České republiky i Slovenska ukázali hned několik zákroků, kterými léčí pacienty například se záněty střev. Třeba Cronovou chorobu trpí stále více i velmi mladých lidí.

Bolesti břicha a silné průjmy trápí dvaatřicetiletého Rudu Brože z Ostravy už od střední školy. Už tehdy lékaři zjistili, že za jeho potíže může vážné onemocnění střev - Cronova choroba.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

„Pacienti mívají velmi často průjmy, těch průjmů bývá během dne velký počet. Velmi často hubnou,“ uvedl Michal Štěpán, gastroenterolog z Vítkovické nemocnice.

Dnes už má za sebou čtvrtou operaci. Kvůli nemoci nedokončil ani střední školu a je v plném invalidním důchodu.

Právě střevní záněty, jejich diagnostika a léčba byly tématem workshopu, na který do Ostravy přijelo sto padesát lékařů a odborníků z českých a slovenských nemocnic.

„Jedná se o takzvaný endoskopický workshop, který probíhá tak, že lékaři ve Vítkovické nemocnici provádějí endoskopické výkony a tyto endoskopické výkony jsou přenášeny zde do kinosálu,“ informoval Ondřej Urban, primář Centra zažívacího traktu, Vítkovická nemocnice. 

Lékaři právě teď zavádí do střeva pacientky speciální trubičku, která se po čase v těle sama rozpustí. Zajistí jí tak dlouhodobou průchodnost střev, aniž by ji museli operovat.

I tato žena trpí Cronovou chorobou. Spolu s ulcerózní kolitidou, tedy vředovitým zánětem tlustého střeva patří k onemocněním, která lékaři diagnostikují až u čtyřiceti tisíc lidí ročně. Nejvíce toto číslo stoupá právě v Moravskoslezském kraji.