Most z Českého Těšína do Polska zřejmě nebude

Český Těšín – Eurolávka, plánovaný pěší most mezi Českým Těšínem a polským Cieszynem, zřejmě nebude. Polská strana nedodala včas projektovou dokumentaci. Návrh tak přišel o možnost získat peníze z EU. S nimi by Český Těšín za lávku zaplatil 750 tisíc korun. Bez dotací ale sedm a půl milionů a na to mít město nebude.

V místě, kde měla stát nová evropská lávka, už v 19. století stála dřevěná kamencová lávka. Ta byla později nahrazena lávkou kovovou, kterou v roce 1977 strhla povodeň. Na podzim se má na stejném místě rekonstruovat nábřeží. Stejně jako u rok starého Mostu přátelství tu mají vzniknout nové lavičky, dětská hřiště a stezky pro cyklisty.

Lávka, která se plánuje už 15 let, by propojila obě náměstí, která jsou od sebe vzdálená 1,5 kilometru. To by ocenili jak Češi, tak Poláci. K tomu ale nedojde, polská strana odevzdala projekt bez náležitostí, které jsou třeba ke schválení v Česku. Zatímco Češi promarněné příležitosti litují, Poláci si hlavu nelámou.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Starosta Cieszyna Mieczysław Szczurek říká, že bude možnost se k projektu vrátit v budoucnu. „Šance už asi nebude, protože operační program příhraniční spolupráce končí v letošním roce. Bude nový program v letech 2014 – 2020, tam jsou však ta témata velice zúžená, takže turismus a kultura tam prakticky nebudou,“ sdělil ale výkonný ředitel Euroregionu Těšínské Slezsko Václav Laštůvka.

Obě strany přesto svorně tvrdí, že jejich vzájemné vztahy jsou skvělé a Eurolávka to nezmění. A zatímco projekt Eurolávky jde k ledu, obě města už plánují lávku další, zavěšenou pod železničním mostem. Potřebné formality chtějí tentokrát stihnout včas.