Ostrava bude vybírat poplatky za ubytování

Ostrava - Město Ostrava chce od srpna začít vybírat poplatek z ubytování. Za každé obsazené lůžko a noc by tak ubytovací zařízení měla městu odvést šest korun. Ostrava očekává, že by ročně takto mohla získat do svého rozpočtu šest milionů korun, řekl novinářům primátor Petr Kajnar (ČSSD).

„Ročně investujeme asi 50 milionů korun do akcí, které jsou stěžejní v oblasti kultury a sportu. Je to například Zlatá tretra, Colours of Ostrava nebo Dny Nato. Většina těch akcí je nadregionálního významu a přitahuje do Ostravy hosty nejen z regionu, ale i z republiky a světa, kteří pak využívají ubytovací kapacity,“ uvedl Kajnar.

Město podle něj kvůli rozpočtovému určení daní přišlo o peníze v rozpočtu a navíc mu v podpoře akcí nadregionálního významu finančně nepomohou okolní obce, rozhodlo se tedy zavést tyto poplatky. Vybrané peníze chce vracet zpět do podpory sportu a kultury. Opatření by se mělo dotknout 79 ubytovacích zařízení ve městě, v nichž je celkem 5500 lůžek. Město při kalkulaci možného zisku vycházelo z předpokladu zhruba padesátiprocentní obsazenosti.

„Nemyslím si, že by to pro ubytovací zařízení byla zátěž. Naopak se domnívám, že jim to zase pomůže zlepšit jejich komerční aktivity, protože přijede více lidí, když peníze zase vrátíme do té podpory,“míní Kajnar.

Od poplatku budou osvobozeny například zařízení určená pro přechodné ubytování studentů a žáků, zdravotnická a lázeňská zařízení nebo ubytovací zařízení sloužící sociálním a charitativním účelům.