Na sousoší věrozvěstů použil sochař mramor od Soluně

Moutnice – Další socha bude připomínat slavné věrozvěsty Konstantina a Metoděje. U příležitosti 1150. výročí jejich příchodu na Moravu jim nechali na památku vytesat sochu i v Moutnicích na Brněnsku. Stát bude ode dneška před kostelem svatého Jiljí. Mramor si sochař přivezl až z Řecka.

Jako vzpomínku na soluňské bratry a také památku pro budoucí generace nechala obec Moutnice vytesat sousoší svatých Konstantina a Metoděje, které se bude tyčit před místním kostelem. Práci na něm svěřili akademickému sochaři Petru Váňovi, který je mimo jiné autorem například sochy Panny Marie pro trapistický klášter v Poličanech.

Sousoší je vytesáno z mramoru, pro který si Váňa jel až do Řecka. Materiál tak nakonec pochází z míst kousek od města Soluň, odkud oba bratři pocházejí. Odštěpky mramoru byly použity také na vydláždění cesty, která k sousoší povede. Práce na díle trvala od návrhu až po realizaci více než rok. I zasazení sochy na místo trvalo několik hodin, protože je tvořena čtyřmi díly, které do sebe musely přesně zapadnout. Sousoší při slavnostním odhalení ve středu odpoledne požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Na dílo jsou zvědaví především místní lidé, kteří se na sochu složili. Celkem místní farnost vybrala dva miliony korun.

Sochy soluňských věrozvěstů jsou k vidění po celé republice

Moutnice však nebudou jediným místem na Moravě, kde se mohou sochami připomínajícími věrozvěsty chlubit. Také v Ratíškovicích na Hodonínsku čekají na nové sousoší. To má stát na tamním kopci Náklo. Podle některých teorií je právě tento vrch dřívějším centrem Velkomoravské říše. Pro sochu věrozvěstů se obec rozhodla proto, že je jim zasvěcen místní kostel.

Na skulptuře Konstantina a Metoděje pracuje kamenosochař Marcel Stoklasa z Nečtin u Plzně. Materiálem bude božanovský pískovec. „Je sice tvrdší a zrnitější, ale vyhovuje mi nejlépe,“ vysvětluje Stoklasa. Součástí více než dvoumetrové sochy je také 45 centimetrů vysoký podstavec. Pětitunové dílo musí sochař osadit do konce června.

  • Sousoší Cyrila a Metoděje v Brně zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4789/478900.jpg
  • Cyril a Metoděj na Radhošti v Beskydech zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4790/478915.jpg
  • Připravovaná socha v Ratíškovicích zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4790/478901.jpg
  • Sousoší Cyrila a Metoděje na Karlově mostě zdroj: www.kralovskacesta.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4790/478902.jpg
  • Věrozvěsty připomíná i socha ve Chvalčově zdroj: http://www.vychodni-morava.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4790/478905.jpg

Sousoší věrozvěstů se nachází také na Karlově mostě v Praze, v Brně, na Radhošti v Beskydech či v Třebíči. U příležitosti 1150. výročí příchodu bratrů na Moravu opravili místní sochu sv. Cyrila a Metoděje také v Dražovicích.