Olomouc dostala pokutu 400 tisíc za nezákonné požadavky v tendru

Olomouc - Olomoucká radnice dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu čtyři sta tisíc korun. Chybovala v tendru na rekonstrukci sportovního areálu Základní školy Heyrovského za osmadvacet milionů korun. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje mělo město přehnané požadavky na kvalifikaci uchazečů. Město po nich mimo jiné chtělo, aby prokázali, že vedoucí projektu a jeho zástupce mají autorizaci České komory autorizovaných inženýrů pro dopravní stavby.

„Rekonstrukce sportovního areálu je ale jednoznačně stavbou pozemní, nikoliv dopravní. Proto byl tento požadavek nepřiměřený vzhledem k druhu, rozsahu a složitosti prověřované zakázky,“ vysvětloval Rafaj. Podle něj tento požadavek mohl odradit od účasti dodavatele, kteří mohli nabídnout výhodnější podmínky.

Radnice také požadovala řadu certifikátů a osvědčení týkajících se nabízených sportovních povrchů. Byly mezi nimi i certifikáty od Mezinárodní atletické federace.

Podle Rafaje to bylo nezákonné. „Nejedná se o technické kvalifikační předpoklady, které zákon umožňuje použít. Také tímto postupem mohl zadavatel nepřípustně omezit okruh možných dodavatelů,“ řekl Rafaj. Úřadu vadila i příliš krátká lhůta pro podání nabídek. Činila pouze šestnáct dní, přičemž podle zákona musí být nejméně o jeden den delší. Rozhodnutí o pokutě zatím není pravomocné, radnice se ještě může odvolat.