Simulante Bande spojilo zdánlivě nespojitelné – tanečníky a handicapované

Brno – Oceňované taneční představení Simulante Bande ve středu okouzlilo diváky v brněnském divadle Barka. Na jednom jevišti společně vystoupili dva profesionální tanečníci a dvě netanečnice se zdravotním postižením. Vozík Aleny Jančíkové je vtažen do děje představení, ve které se ale příliš nemluví.

V prvních minutách nechávají autorky představení diváky přemýšlet nad tím, kdo jsou ony handicapované dívky. Děj se odehrává výhradně na zemi a v reji těl se všichni pohybují zdánlivě svobodně. To, že je Alena Jančíková po úrazu míchy ochrnutá a Zuzana Pitterová se pohybuje jen s obtížemi, vyplouvá na povrch postupně. „Chtěli jsme tím představením ukázat, že každý má nějaký handicap, ať už tělesný, psychický nebo jakýkoliv jiný,“ řekla spoluautorka inscenace Tereza Ondrová.

Simulante Bande je šitá oběma amatérským tanečnicím na míru. „Proces vytváření představení byl jiný. Na začátku jsme museli holky poznat, zjistit, jakou mají diagnózu a jak se mohou hýbat. To nám ukázalo cestu, kudy se vydat,“ vysvětlila Ondrová.

I pro obě handicapované ženy byla příprava na představení velmi náročná. „Člověk na to není zvyklý, zkoušelo se denně několik hodin. Během tréninků se mi neuvěřitelně zlepšila fyzická kondice, zvládla jsem dělat sto sklapovaček denně. Můj fyzický stav předtím a potom se nedá vůbec srovnat,“ popsala s nadšením v hlase Pitterová.

NO COMMENT: Taneční inscenace Simulante Bande (zdroj: ČT24)

Oběma při tanci „asistují“ tanečníci Helena Arenbergerová a Petr Opavský. „Já jsem nadšená z toho, že pohyb, který sama neudělám, díky tanečníkovi, který se mnou spolupracuje, můžu dodělat. Člověk je svobodný - je to jako když člověk vleze do vody a najednou může dělat všechno,“ dodala Pitterová.

Výjimečná inscenace s neuvěřitelnými výkony obou mladých žen sbírá už několik měsíců pochvaly diváků i kritiků. Simulante Bande získalo Cenu Divadelních novin 2012 za autorský počin v oblasti Tanec a balet, Cenu diváka a výkon Zuzany Pitterové porota festivalu Česká divadelní platforma ocenila speciální cenou. „Myslím si, že to představení může řadě lidí pomoct,“ uzavřela Pitterová.