Mezinárodní festival dětí sjednocené Evropy na Osoblažsku

Už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětí sjednocené Evropy – Osoblažsko pořádala Obec Dívčí Hrad ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Dívčí Hrad a občanským sdružením Dívčí Hrad pro Osoblažsko. Tentokrát se po dvou letech festival konal v pátek 14. a v sobotu 15. června.

Letošního mezinárodního festivalu se opět zúčastnily a staly se tak i účinkujícími děti z Česka, Slovenska a Polska. Páteční program oživil vystoupením ratolestí z Mateřské školy Dívčí Hrad, Osoblaha, Liptaň a Jindřichov. Základní školy na podiu zastupovali žáci z Jindřichova, Třemešné a Osoblahy. Nechyběli ani hosté ze Slovenska. Devatenáctá hodina poté odstartovala bohatý večerní program – vystoupil zpěvák Jiří Zonyga s kapelou Větry z jihu. Návštěvníci zažili vtipné karaoke a ohnivou show. „Bolo to fajn. Najviac sa mi páčilo karaoke a ohniva šou,“ doplnila Karin Lašová ze Slovenska.

„Mně se na festivalu strašně moc líbilo a jsem ráda, že jsem tam byla. V pátek byla nejlepší večerní ohňová akce, ale fajnový byl i Jirka Zonyga. V sobotu byla nejlepší Argema. Na akci bylo strašně moc jídla a pití. Takže jsem maximálně spokojená,“ zaradovala se z festivalu Soňa Červenková z Osoblahy.

Zaplněnému fotbalovému hřišti návštěvníky sobotní den nabídl vystoupení hostů z Polska a ze Slovenska. Českou republiku tentokrát reprezentovali žáci ze Základní školy Město Albrechtice a z Janáčkova náměstí Krnov. Taneční kreace poté předvedli bruntálské děti z HD Crex. Nekonečné odpoledne rozparádila zpěvačka Heidi Janků, Kristýna Postulková, hudební skupina Argema a kapela Asteor. Večerní zábavu nakonec zpestřil různobarevný ohňostroj.

„Festival byl úžasný. Byla jsem tam v sobotu odpoledne a hodně se mi líbila zpěvačka Kristýna Postulková a večer pak ohňostroj,“ pochlubila se Klára Jedličková z Jindřichova.

Víkendový festival doplňovaly stánky s bohatým občerstvením. Točila se cukrová vata, prodávala se perníková srdce a nechyběla ani pouťová střelnice. Kolotoče se točily každý den zcela zdarma. Na akci si děti zajezdily i na konících. Všichni se zároveň mohli také seznámit i s prací Přemyslovského dvora ze Slezských Pavlovic.

Radek Vráblík