AVÍZO: Výstava fotografií v Chebu - Tereza z Davle

Galerie 4 v Chebu vystaví fotografie Terezy z Davle: Grandhotel. Zahájení výstavy je v pátek 28. června v 18:00. Galerie je přístupna veřejnosti: ÚT – PÁ 10.00-18.00, SO 10.00-17.00. Výstava potrvá do 31. srpna 2013.

Stálý návštěvník Galerie 4 se fotografiemi Terezy z Davle setkal již při poslední výstavě KontAKTfoto 2012. V kolekci, ve které je zastoupeno na 15 fotografů, prezentovala fotografie, které vznikly právě v průběhu 17. ročníku tohoto fotografického workshopu, kterého se zúčastnila coby lektor. Výstavou GRANDHOTEL se představuje samostatně v Galerii 4 poprvé.

Tereza z Davle se fotografování věnuje od roku 1996. V tomto oboru je autodidakt. Věnuje se především figurální fotografii, černobílému portrétu a aktu. Svoje fotografie pořizuje ze zásady skrze klasické analogové fotoaparáty. Navíc při focení nerada používá umělé osvětlení. I tyto skutečnosti dodávají jejím fotografiím zvláštní atmosféru a umocňují jejich přitažlivost. Cyklus Grandhotel vznikal v pražském hotelu Evropa. Nemá pevný koncept. Jediné spojení je právě budova na Václavském náměstí, která autorku od půlky devadesátých let  fascinovala. Fotografie vznikaly  výhradně na analog a jsou zvětšovány na barytový papír. Na fotografiích vystupují ženy ve věkovém rozmezí 16 až 50 let, často jsou to její sousedky, které oslovila,  dále pak baletky, herečky, studentky, servírky… . Většina jejích modelek (ne-modelek) s pózováním žádnou zkušenost nemá. Každá z těchto žen ji inspirovala jinak. Nesnaží se je zasazovat do konkrétních období. Fotografie jsou plné tajemna, dobrodružství, erotiky. Fotografie vznikaly pro její první výstavu v Leica Gallery Prague. Na svém kontě má Tereza z Davle desítky úspěšných výstav u nás i v zahraničí. V roce 2009 vydalo nakladatelství Slovart její publikaci Feminissimo.