V Uherském Hradišti vzplál oheň letní olympiády dětí a mládeže

Uherské Hradiště - Slavnostním ceremoniálem na Městském fotbalovém stadionu Miroslava Valenty byla dnes v Uherském Hradišti zahájena letní olympiáda dětí a mládeže České republiky. O olympijské medaile se v 16 sportovních a dvou kulturních disciplínách utkají více než dvě tisícovky mladých závodníků ze všech krajů. Zlínský kraj je prvním z krajů, kde bude dětská olympiáda už podruhé. Poprvé to bylo v lednu 2008, kdy se tam konala zimní verze olympiády.

Sportovci se mezi sebou utkají nejen v Uherském Hradišti, ale také ve Zlíně, Otrokovicích, Luhačovicích, Ostrožské Nové Vsi, Hluku a na dalších místech. Soutěžit budou například v atletice, fotbalu, stolním tenise, vzpírání, veslování, ale i v méně tradičním orientačním běhu nebo dokonce v uměleckých disciplínách - své síly změří také při taneční a výtvarné soutěži.

O medaile se utká celkem více než 3000 dětí. „Posláním olympiády je, aby se děti naučily o vítězství bojovat čestně, respektovat pravidla a své soupeře a vzaly si z toho něco i do civilního života,“ řekla předsedkyně klubu Fair-play při Českém olympijském výboru Květa Jeriová-Pecková.

Zahájení VI. letní olympiády dětí a mládeže v Uh. Hradišti (zdroj: ČT24)

Vstupné na všechna sportoviště je volné, událost potrvá až do pátku. Závěrečný ceremoniál na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zpestří koncert Petra Bendeho s kapelou.

Olympiáda dětí a mládeže je určena pro sportovce do 18 let z celé České republiky. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci prožijí zapálení olympijského ohně, složí olympijskou přísahu a vítězové si vychutnají medailové ceremoniály. Soutěž je projektem Českého olympijského výboru, který při pořádání her spolupracuje s kraji.