Správce podchodu chtěl po stánkařích úplatky. Teď stojí před soudem

Brno - Bývalý správce brněnského podchodu čelí obvinění, že vydíral tamní stánkaře. Podle výpovědi svědků si měli prodejci vybrat, zda je vyjde levněji úplatek, nebo opakované pokuty od strážníků kvůli neoprávněnému záboru veřejného prostranství. Jan Šorm, bývalý zaměstnanec Brněnských komunikací čelí obvinění z vydírání a podvodu. Před brněnským městským soudem dnes vypovídali vydíraní stánkaři.

Prodejce, který v brněnském podchodu nabízí své zboží už pátým rokem, potvrdil, že jakmile Šorm nastoupil do funkce, pravidelně jej začala pokutovat městská policie. Obžalovaný správce podchodu si jej proto zavolal do své kanceláře, kde po něm chtěl úplatek deset tisíc korun měsíčně. V případě, že by mu odmítl zaplatit, strážníci by jej údajně pokutovali dvakrát týdně. Podle výpovědi platili stánkaři Janu Šormovi i jeho přítelkyni od dubna do listopadu loňského roku.

Koncem minulého roku se objevily stížnosti stánkařů, že vedoucí správy podchodu, která funguje v rámci společnosti Brněnské komunikace, údajně inkasoval od tamních obchodníků výpalné. Prodejcům na stáncích hrozil, že na ně zavolá policii, protože neoprávněně zabírají veřejné prostranství. Když mu zaplatili, muž jim slíbil beztrestnost. „Když chtěl peníze, tak chodil a všechno si fotil, což bylo znamení, že začnou vybírat. Sama jsem byla u toho, když vydíral mého vedoucího,“ potvrdila prodavačka Drahoslava Galbová.

Podle výpovědí stánkařů se ale výše úplatku různí. Zatímco někteří mu měli platit tisíc korun měsíčně, jiní hovoří i o částce pět set korun denně. Muž, který pro Brněnské komunikace pracoval od roku 1993 se na post vedoucího správy podchodu dostal asi před dvěma lety. Po zjištění, že neoprávněně vydával povolení na prodejní plochy, byl ze svého místa propuštěn.

Jeho nekorektní chování oznámili stánkaři v prosinci loňského roku, kdy na policii předložili také nahrávku, která dokumentuje předávání úplatku správci podchodu. Právě tato nahrávka dnes u soudu rovněž zazněla. „Myslím, že můj hlas to nebyl. Možná to bylo podobné, ale v dnešní době je možné cokoliv,“ argumentoval bezprostředně po slyšení Šorm. Na dobu, kdy jim muž vyhrožoval, nevzpomínají prodejci rádi. „Teď už je všechno v pořádku. Tehdy to byla samá hrozba, teď už je klid,“ spokojeně konstatoval jeden z brněnských stánkařů Hai Ngo Hoang.

Jan Šorm se ale brání, že komunita prodejců se ho chtěla jen zbavit, protože byl příliš přísný. „Taky mi párkrát vyhrožovali. Když jsem jim něco vytýkal, bylo to obráceno proti mně. Asi chtějí nějakého klidnějšího vedoucího,“ tvrdil od počátku procesu Šorm. Soudkyně si po dnešním líčení vyžádala také svědectví policistů, kteří měli stánkaře pokutovat. Proces proto bude pokračovat až 24. července, kdy také pravděpodobně padne konečný verdikt.