Začala sezona psích hotelů

Moravskoslezský kraj – S letní sezonou se začínají plnit psí a kočičí hotely. Lidé tam odkládají své mazlíčky nejčastěji právě kvůli cestě za dovolenou. Tato zařízení nemají ze zákona jasně určenou podobu. Majitelé zvířat by si tak měli ubytování předem prověřit.

Boxer Vilda byl v psím hotelu byl poprvé. Podle pečovatelky pobyt snášel dobře. Na paničku se ale těší. „Jeli jsme pryč, tak jsme to vyzkoušeli a všechno to klaplo,“ uvedla Eva Nováková, majitelka boxera Vildy. Objela tři hotely, nakonec zvolila domácké prostředí kvůli výběhu u rodinného domku.

Jak by mělo psí ubytování vypadat, tedy rozměry kotce nebo prostoru pro venčení, není zákonem jasně stanoveno. Veterinární správa ale doporučuje, aby si lidé hotel vždy předem prohlédli.

Veterinární správa může kontrolovat pouze registrované psí hotely. Někteří lidé je ovšem provozují neoficiálně, a to jako soukromá zařízení. Tam může stát zakročit pouze na udání. „Kdyby někdo měl podezření, že to není v pořádku, může informovat krajskou veterinární správu a ta to prověří,“ informoval Josef Duben, mluvčí, Státní veterinární správa ČR.

Do psích hotelů se ovšem, zejména přes letní měsíce, majitelé čtyřnohých mazlíčků spíše spokojeně vracejí.

Pobyt v cizím prostředí ovšem může být podle veterinářů pro zvířata stresující. Hrozí pak vředy, problémy s močovými cestami, větší zátěž jater a srdce. Provozovatelé zvířecích penzionů proto radí, aby si s sebou chovatelé přivezli třeba vlastní misku, deku nebo hračky. Ubytování v psím hotelu je pak přijde na zhruba 200 korun denně.