Brněnské teplárny zatím zdražovat nebudou

Brno - Topná sezóna oficiálně skončila 4. června. Je to teprve podruhé za posledních deset let, kdy došlo k odstávce tepla až na počátku tohoto letního měsíce. Ačkoliv původně mělo vytápění skončit už k poslednímu květnu, kvůli nepříznivému počasí si řada majitelů bytů vyžádala dodávky tepla ještě v prvních dnech měsíce následujícího. Přestože se lidem zdá letošní topná sezóna téměř rekordní, ve skutečnosti dodávaly brněnské teplárny jen průměrné množství tepla. Na letošních účtech se tedy zima výrazně neprojeví.

„Studený březen vykompenzoval velmi teplý podzim, takže topná sezóna byla z tohoto pohledu průměrná,“ vysvětlil průběh spotřeby tepla generální ředitel brněnské společnosti Petr Fajmon. Teplárny Brno letos zvýšily svůj odbyt tepla oproti předchozímu roku jen nepatrně.

Mezi dobré zprávy, které potěší koncové odběratele, patří fakt, že letos se brněnské teplárny nechystají zdražovat. Zda se ale po konci roku ceny nezvýší, záleží ještě na změnách cen zemního plynu. „Jelikož letošní topná sezóna patřila mezi průměrné, předpokládáme že naši zákazníci by měli platit velmi obdobné částky jako minulý rok,“ odhaduje vývoj do konce letošního roku Fajmon.

Teplárny Brno také postupně pokračují v opravě zastaralých brněnských parovodů. „V současné době probíhá modernizace v lokalitě Tábor, kde bychom měli do začátku další topné sezóny přepojit celkem 55 odběratelů z páry na horkou vodu,“ doplnil Fajmon. Brněnská teplárenská společnost obsluhuje asi 92 tisíc domácností a řadu veřejných budov. Kromě tepla dodává i elektrickou energii.