V Olomouci se loučili vojáci ze zrušeného Velitelství společných sil

Olomouc – Vojáci z Velitelství společných sil se dnes rozloučili s Olomoucí. Kvůli úsporám místní posádku ministerstvo obrany zrušilo. Od konce října tak z hanácké metropole odejde velení spolu s 250 vojáky. Podle zástupců města to pro Olomouc bude znamenat podstatnou změnu významu coby strategického, vojenského sídla.

Vojáci z olomoucké posádky dnes přinesli naposledy bojový prapor a definitivně ho odevzdali.

Loučení smutně přihlížely i rodiny vojáků. Většinu z nich teď čeká stěhování, jako například Ivu Štěpánkovou, která se po 14 letech strávených v Olomouci musí s manželem a dvěma malými dětmi odstěhovat za novým místem do Prahy.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

V současnosti má olomoucká posádka 250 zaměstnanců. Zhruba pro polovinu z nich už armáda uplatnění našla. Pro čtyři desítky vojáků zatím práci hledá. Třicet jich dobrovolně odešlo. A výpověď dostane asi dvacet civilních zaměstnanců.

„Uplatnění na trhu práce bude problematičtější. Spousta z nich vykonává velitelskou funkci dlouho a jejich technická zdatnost mohla třeba zaostat,“ uvedl Jaroslav Mikšaník, analytik z Úřadu práce Olomouc.

Spolu s přeletem gripenů skončila pro Olomouc jedna éra, shodli se představitelé města. Dlouhé měsíce za záchranu velitelství bojovali. „Všude se šetří. Všude se optimalizuje, takže i ministerstvo obrany hledá úspory ve vlastních řadách,“ uvedl Jan Pejšek, mluvčí Ministerstva obrany ČR.

Velitelství společných sil vzniklo v roce 2003. Jeho štábem prošlo 1130 vojáků. Příslušníci se účastnili zahraničních operací na území bývalé Jugoslávie, Iráku nebo Afghánistánu.

K zániku ho odsoudila tzv. Bílá kniha o obraně. Dalších pět set vojáků opustí region koncem roku. Zástupci ministerstva obrany potvrdili, že se armáda stáhne také z vrtulníkové základny v Bochoři.

I po plánovaných změnách ovšem zůstane Olomoucký kraj místem s největším počtem vojenských posádek v Česku.