Vážany nad Litavou změnily po válce název

Vážany nad Litavou (Brněnsko) - Tři kilometry od Slavkova leží na břehu říčky Litavy malá obec Vážany nad Litavou. Do konce druhé světové války ale nesla jiné jméno - Linhartské Vážany, aby tak upozornila na svůj úzký vztah s rytířským rodem z Linhartů. Dnes se váže spíše k blízké říčce

První písemná zmínka o Vážanech pochází z roku 1287. Tehdy obec patřila pánům z Deblína. Z jejich rukou Vážany postupně přešly do majetku kláštera herburského v Brně, později připadl brněnským jezuitům. Od roku 1808 obec náležela rytířům z Linhartů a byla přejmenována na Linhartské Vážany. Název se udržel až do roku 1945. Nejstarší pečeť Vážan nad Litavou pochází už z roku 1619. V historii obec opakovaně trpěla nájezdy švédských vojsk.

V současnosti je v obci 272 rodinných domů, žije zde celkem 703 obyvatel. Jejich průměrný věk je asi jednačtyřicet let. Lidé se sdružují ve svazech zahrádkářů a chovatelů. Obec má vlastní tělovýchovnou jednotu a sbor dobrovolných hasičů.

Fotbalové hřiště ve Vážanech
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V roce 1990 Vážany postihla povodeň, při níž zahynula i jedna z místních obyvatelek. Po povodni nad obcí vznikly dva protipovodňové poldry. Mezi historické památky obce patří románsko-gotický kostel sv. Bartoloměje z druhé třetiny 13. století nebo barokní Boží muka za obcí z roku 1806.

Jednu bolístku ale přece jen Vážany nad Litavou mají - motokrosovou dráhu za obcí. Pro její stavbu posloužila suť a zemina, kterou si investor odvezl ze stavby Královopolského tunelu v Brně. Motokrosová dráha přes odpor místních nakonec vznikla, a většina obyvatel je z toho nešťastná. Vadí jim především hluk a prach, který se nad závodištěm v suchých dnech pravidelně vznáší.

Tři minuty z Vážan nad Litavou (zdroj: ČT24)