Přírodní jezera Poděbrady u Olomouce jsou stále vhodná ke koupání

Olomouc – Přírodní jezera Poděbrady u Olomouce stále nabízejí nezávadnou vodu ke koupání. Hygienici sice poslední vzorky odebírali v polovině června, žádné problémy však při nedávné návštěvě na vyhledávaném přírodním koupališti nenašli. Lidé se tak mohou koupat bez obav z následných zdravotních rizik.

Hygienici v minulosti dohlíželi ještě na kvalitu vody ve vodní nádrži Plumlov na Prostějovsku, tam se ale přehrada po revitalizaci teprve postupně napouští.

„Podle posledních odběrů na Poděbradech je voda vhodná ke koupání, to znamená, že zdraví koupajících se osob by nemělo být poškozeno ani ohroženo,“ uvedla Eva Čehovská z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Další odběry mají odborníci naplánovány až druhý červencový týden. „Od posledních odběrů do naší poslední návštěvy před týdnem jsme žádný viditelný nárůst sinic neviděli. Tato koupací oblast má to štěstí, že již několik let problémy se sinicemi nemá, a to od posledních povodní,“ doplnila Čehovská.  

Po napuštění Plumlovské přehrady začnou hygienici kontrolovat vodu i v této oblasti. Možnost zchladit těla v přehradě budou mít lidé po tříleté pauze. Přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a nyní se postupně napouští vodou.

Odborníci v odebraných vzorcích sledují řadu ukazatelů fyzikálních, chemických i biologických. Mimo jiné se zaměřují na přítomnost některých nežádoucích bakterií, například escherichia coli, která se do vody může dostat fekálním znečištěním. Sledují také průhlednost vody, přítomnost vodního květu či sinic.