Zahrádkáři protestovali. Nechtějí další neudržovaný park

Brno - Brněnští zahrádkáři uspořádali protestní pochod proti plánu radnice městské části Brno-střed, která oživila myšlenku zbudovat na Kraví hoře místo soukromých zahrádek městský park. Více než stovka nespokojených majitelů zahrádek se dnes proto sešla v centru Brna, aby dali najevo svou nespokojenost. Podle nich se město o park nebude starat.

„Myslím, že máme už spoustu neudržovaných parků. Pro mě má zahrada více významů. Je to jak samozásobování, tak trávení volného času, když relaxuji na zahrádce,“ řekl jeden z organizátorů protestního pochodu Martin Říha.

Představitelé radnice Brna-středu na začátku června zdůraznili, že si váží udržované zeleně, ale raději by v této lokalitě viděli veřejně přístupný park. „Budu jednat se starosty jiných městských částí, zda by neposkytli náhradou pozemky na zahrádky. V centru Brna už bohužel nejsou,“ popsal před časem jedno z možných řešení starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS).

Nespokojení majitelé zahrádek na Kraví hoře chystají i další akce. Doufají, že na mizení soukromé zeleně ve městě upozorní. „Pořádáme petici, která trvá až do září, kdy proběhne výstava v brněnském pivovaru a pak bychom chtěli petici předat primátorovi,“ dodal Říha.

Cílem dnešního pochodu byl magistrát
Zdroj: ČT24/ČT Brno