Strážnický festival skončil. Přilákal více návštěvníků než vloni

Strážnice (Hodonínsko) - Letošní osmašedesátý ročník Mezinárodního folklórního festivalu Strážnice přilákal o deset procent návštěvníků více, než pořadatelé čekali. Místo dvaceti tisíc zájemců dorazilo na hudební i taneční vystoupení přes dvaadvacet tisíc fanoušků tradičního folklórního a lidového umění.

Festivalový program letos pamatoval i na 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů a připravil tematická vystoupení připomínající oba soluňské bratry. Kromě tradičního průvodu a soutěže o nejlepšího tanečníka verbuňku směřoval zájem diváků především k vystoupením zahraničních skupin. Těch se letos do Strážnice sjelo hned sedm, a to například z Turecka, Indie i Kostariky, aby společně vystoupily v rámci programu Z krajin za obzorem.

Hosté z Kostariky zamířili do Strážnice vůbec poprvé v celé historii festivalu. Přitom tradice folklórní Strážnice sahá až do poválečného období.

No comment: Festival ve Strážnici 2013 (zdroj: ČT24)

Ačkoliv velká část návštěvníků strážnického festivalu toužila spatřit exotické folklórní soubory, hlavním cílem mezinárodního festivalu na Hodonínsku je udržovat domácí tradice. Hosté pro letošní ročník byli vybíráni také v souvislosti se 1150. výročím příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. „Hosté pocházejí rovněž ze zemí, kterých se nějak dotkl odkaz Cyrila a Metoděje, ať už to bylo Chorvatsko, Bulharsko nebo Maďarsko,“ připomenul souvislosti ředitel festivalu Jan Krist.

Včerejší odpoledne představilo osmnáct finalistů slováckého mužského tance verbuňku. Vítězem se stal Jakub Tomala z nedaleké obce Popovice. Do finále postoupí vždy deset mužů z ranního klání, loňský vítěz a ještě sedm vítězů jednotlivých regionálních kol. Každé vystoupení je přitom improvizace, kdy tanečník zná jen rámcové ohraničení tanečních prvků. Důležité také je, aby verbuňk postupně gradoval a zrychloval.

Dnes skončil 68. ročník strážnického festivalu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Strážnický festival patří mezi nejstarší a nejznámější evropské folklórní festivaly. „Letošní ročník byl velmi vydařený, přálo nám počasí. Při průvodu bylo plné náměstí i okolní ulice,“ vyhodnotil průběh festivalu pořadatel Zdeněk Bobčík. Na další Mezinárodní folklórní festival Strážnice se lidé mohou těšit od 26. června 2014.