Tábory zalil dětský smích. Volná místa mají jen ty příměstské

Brno – Se začátkem prázdnin děti zaplnily letní tábory. Klasické tábory už mají většinou plno, volná místa ještě nabízí příměstské tábory. Kvůli nízké ceně zájem o ně každoročně roste. Absolvovat je mohou i děti od tří let, které na jiné tábory jet vůbec nemohou.

Od pohodlných táborů, kde děti bydlí v chatkách, mají u sebe mobily a k dispozici televizi, až po stanování na okraji lesa - nabídka letních táborů je každý rok pestrá. Do přírody jezdí každý rok i brněnští skauti. Stanový tábor ve Valdíkově na Třebíčsku postavili vedoucí spolu se staršími dětmi už o víkendu. „Museli jsme postavit podsadové stany, ale také táborovou jídelnu s kuchyní,“ popsal vedoucí tábora Pavel Blažík.

Dnes do Valdíkova přijely i ty nejmenší děti. „Trošku se mi stýská po mámě, ale je to tady dobré,“ podělil se o první pocity teprve pětiletý Štěpán Švejda. Nejvíc se těší na hry, které pro děti vedoucí připravili. „Tématem naší celotáborové hry je stavba transamerické železnice na Divokém Západě,“ prozradil Blažík. Mladí skauti se na táboře mají naučit samostatnosti i ohleduplnosti k přírodě.

Dětské tábory jsou téměř obsazené

Na dětských táborech na jižní a východní Moravě zbývá posledních pár volných míst, většina je už od jara beznadějně obsazená. Tři největší celorepublikové organizace - Pionýr, Junák a Česká tábornická unie - nabídly na Moravě více než 5 600 míst. Na jižní Moravě už Pionýr nemá jediné volné místo, ve Zlínském kraji nabízí posledních devět míst.

Na tábory pořádané Junákem už děti není možné přihlásit. Na jižní Moravě a ve Zlínském kraji pořádají dohromady 112 táborů, v každém z nich je průměrně 25 dětí. Specifikem skautských táborů je to, že děti nemají jen zábavný program, ale učí se postarat se samy o sebe i o chod tábora - součástí jejich programu jsou například pravidelné služby v kuchyni. Také Česká tábornická unie má tábory téměř plné od března.

Průměrná cena táborů na Moravě je srovnatelná s cenou v Čechách. Nejlevnější jsou ty skautské, týden pobytu vyjde na tisíc korun. Tábory organizované Pionýrem nebo Českou tábornickou unií vyjdou zhruba na tři až čtyři tisíce za dva týdny.

Zlínští skauti lets nabídli táborové pobyty zdarma nebo jen za zlomek původní ceny rodinám, které letos postihla povodeň. „Zatím máme místa pro 37 dětí na devíti táborech, každý tábor přijme tři až pět dětí. Nejdříve jsem oslovil obce, na které jsme měli kontakt od našich dobrovolníků - třeba Zálezlice nebo Kly,“ popsal koordinátor pomoci za Okresní radu Junáka ve Zlíně Tomáš Pasterný.

Téma dětských táborů v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)

Místa jsou stále volná, některé rodiče pravděpodobně odrazuje velká vzdálenost od jejich domova. Skauti ale věří, že nabídku nakonec využijí. „Pro některé rodiny může být situace tak tíživá, že pro ně vzdálenost nemusí být zásadní překážkou. Tato aktivita může být ale také inspirující pro organizátory táborů v ostatních regionech, které se mohou záhy přidávat s rozšiřující nabídkou,“ myslí si Pasterný.

Hitem jsou příměstské tábory

Dvoutýdenní tábor rodiče vyjde zhruba na pět tisíc korun. Až dvojnásobně dražší mohou být tematické tábory zaměřené třeba na uměleckou tvorbu, jazyky nebo sporty. Příměstské tábory jsou ve srovnání s těmi klasickými výrazně levnější. Den stojí průměrně 250 korun – v ceně je jídlo a pití, dozor instruktorů a zdravotníků a program.

Především kvůli ceně volí příměstské tábory v posledních letech stále více rodičů. „Pobytové jsou navíc pro děti náročnější, ne každé je zvyklé být celý týden bez rodičů. Na příměstských táborech se děti vrací každý den domů,“ popsala další výhodu Eva Sádlíková z Domu dětí a mládeže Junior v Brně.

Předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček

„Je důležité se podívat, kdo ten tábor pořádá, sehnat si nějaké reference a zjistit podmínky, za jakých to dítě na táboře bude, kdo se mu bude věnovat.“

Díky nízké ceně řada dětí absolvuje hned několik příměstských táborů s různou tématikou. Příkladem je i Václav Tesařík z Brna. Dnes pod dohledem Evy Sádlíkové skládal a slepoval puzzle a pak jel na výlet, za pár týdnů pojede na příměstských tábor do Uherského Brodu, kde má bratrance. „Ještě jeden příměstský tábor mě pak čeká tady v Brně. Ještě nevím, jaký bude, to teprve vymýšlíme s maminkou. Mám příměstské tábory rád, podle mě je výhoda, že se každý den vracím domů,“ shrnul chlapec.

V nabídce příměstských táborů jsou také plavecké nebo cyklistické zaměření. „Baví mě jezdit na kole, hodně často jezdím s tátou. Můj rekord je 42 kilometrů,“ pochlubila se Michaela Polanská, která se přihlásila na cyklistický příměstský tábor.

O tyto tábory je podle organizátorů menší zájem. „Aktivnější tábory jsou méně naplněné, protože děti jsou obecně pasivnější,“ vysvětlila Radka Čáslavová z Centra volného času Mateřídouška.

Hovoří Radka Čáslavová z Centra volného času Mateřídouška (zdroj: ČT24)