Úředníky Ostravy-Jihu vyšetřuje policie

Ostrava - Dva úředníci radnice Ostravy-Jihu, které policie viní z manipulace s veřejnými zakázkami, zůstávají na svobodě a dál v práci. Minulý týden je zadrželi a vyslýchali policisté. Oběma měl podle vyšetřovatelům osmašedesátiletý muž nabídnout úplatek za to, že dostane slíbenou zakázku. Starosta obvodu ale tomu, že by se na radnici znovu manipulovalo s výběrovými řízeními, nevěří.

Čtyři sta metrů opravy chodníku na ulici Sámova stálo před čtyřmi lety podnikateli za to, aby dvěma úředníkům nabídl úplatek přes sto tisíc korun. Tvrdí to policie, a proto všechny zadržela a vyslechla.

„Muži jsou podezřelí, že zneužili pravomoci úřední osoby a za úplatu přislíbili ovlivnění výběrového řízení veřejné zakázky,“ informovala Gabriela Holčáková, mluvčí Policie ČR, Ostrava.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Přesto, jak vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Radim Dostál, tak i referent Bohuslav Zdráhala, dnes opět úřadovali ve svých kancelářích.

„Já jsem s nimi hovořil. Oba odmítli jakékoliv obvinění. Nechci činit závěry, aniž dostanu od policie nějaké stanovisko,“ uvedl Karel Sibinský, starosta městského obvodu Ostrava-Jih.

Vyšetřovatelé si také z úřadu odnesli všechny smlouvy a dokumenty týkající se veřejné zakázky na opravu chodníku. A vysvětlení podával na policii i starosta.

Nejde o první případ, kdy policisté vyšetřují úředníky na radnici Ostravy-Jihu. Před čtyřmi lety se tady vedoucí právního odboru měla pokusit zmanipulovat zakázku na rekonstrukci bytů.

Celý případ nakonec skončil u soudu. Šéfka odboru Hana Kalusová má strávit ve vězení čtyři roky, její podřízený Vladimír Sýkora vyvázl s podmínkou. Po této kauze radnice změnila systém zadávání zakázek, přesto teď policie na úřadu vyšetřuje podobný případ znovu.

Radnice zaměstnává nadále i Hanu Kalusovou a Vladimíra Sýkoru. Výpověď jim zatím dát nadřízení nemohli, protože rozsudek není pravomocný. Oba se totiž proti rozsudku odvolali.