Desítky stížností a námitek. Soud s Maslákem provázejí obstrukce

Zlín - Údajný šéf česko-slovenské vyděračské skupiny Miroslav Maslák zahlcuje soud desítkami stížností a námitek. Obstrukce, které případ provázejí, výrazně zpomalují všechna jednání zlínského soudu. Ta se teď dokonce na sedm týdnů zastaví - tolik času má vrchní soud na projednání Maslákových stížností.

Kolona policejních aut, která dnes ráno zamířila k budově zlínského soudu, byla jen zástěrkou. Kvůli riziku útěku neseděl Miroslav Maslák ve voze, ale k soudu ho dopravil policejní vrtulník. Jednoho muže opět střežily desítky ozbrojených policistů.

Jeden den mimořádných bezpečnostních opatření, která od počátku provází soud s údajným šéfem vyděračské skupiny, stojí padesát až sto tisíc korun. Dnes soud případ projednával už pošesté.

Maslák podal desítky námitek

Případ není mimořádný jen bezpečnostními opatřeními, ale také počtem námitek a stížností, které Máslak podává. Dnes nešetřil kritikou přísedící soudkyně. „Soustavně vyjadřuje posměšky, usmívá se, kroutí hlavou,“ tvrdil Maslák.

Záhy následoval konflikt s předsedou senátu. Nejprve Maslák trval na tom, že jsou krácena jeho práva. Když soudce přerušil jeho monolog s tím, že to už slyšel několikrát, Maslák okamžitě přešel do protiútoku. „Vznáším námitku na zaujatost. Neustále mi skáčete do řeči,“ nařkl soudce Maslák.

Soudce Radomír Koudela o stížnostech (zdroj: ČT24)

To, kolik námitek Maslák podal, nikdo přesně neví. Na Ústavní soud, vrchní i krajský soud jich patrně rozeslal už několik desítek. „Samozřejmě že je to hra. Je to obstrukce,“ myslí si státní zástupce Roman Kafka. Maslákův obhájce Marek Freund to odmítl komentovat.

„Využívá všechny zákonné prostředky, které de facto tuto věc prodlužují,“ potvrdil předseda senátu Krajského soudu ve Zlíně Radomír Koudela. Sedm týdnů se teď senát kauzou vyděračského gangu vůbec nebude zabývat. Maslákovy stížnosti totiž musí projednat vrchní soud a ten k tomu potřebuje i kompletní spis celého případu.

Miroslav Maslák se svým obhájcem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle obžaloby organizovaná skupina na východní Moravě vydírala 25 lidí a také jim, především majitelům heren, diskoték nebo firem, vyhrožovala. Podle státního zástupce způsobila tato skupina škodu ve výši nejméně 1 250 000 korun, vyděračskými praktikami chtěla dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. Pětice obžalovaných na území České republiky působila od jara do listopadu 2012.