Vodohospodáři čistí Radslavický potok

Radslavice - Těžkou techniku nasadili vodohospodáři na čištění Radslavického potoka u Radslavic na Přerovsku. Koryto je totiž zanesené po bleskové povodni, která obec zasáhla koncem června. Voda tehdy zaplavila i některé domy. Vodohospodáři tvrdí, že se na náhlém vzestupu hladiny podepsala taky kukuřice, kterou zemědělci zaseli ve svažitém terénu nad vesnicí.

Jindy poklidný potok, který protéká Radslavicemi, 2. června změnila silná průtrž mračen k nepoznání. Voda zaplavila domy v jeho okolí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Otakar Libront měl ve svém obydlí dvacet centimetrů vody. Přišel o kuchyňskou linku i další vybavení. Z některých částí domu ještě stále vyklízí bahno.

„U Radslavického potoka byly dotčeny dvě nemovitosti v obytných částech a několik dalších ve sklepech a hospodářských budovách,“ uvedl Stanislav Jemelík, starosta obce Radslavice.

Povodí Moravy teď proto nasadilo na vyčištění potoka těžkou techniku.

Podle vodohospodářů se na náhlém vzestupu hladiny potoka podepsala taky kukuřice nasetá na svahu nad ním. Patří mezi řídce seté plodiny a představuje proto problém.

„Povrch není tak zdrsněný. Kukuřice tím pádem neumí zadržet tu vodu a dochází k rychlým smyvům,“ uvedl  Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy.

Zemědělci, kterým půda nad Radslavicemi patří, se na kameru nevyjádřili. Takový příval vody by ale podle nich nezastavilo nic. Povodí Moravy přitom chce podobným případům předejít. V minulých dnech proto oslovilo obce s rozšířenou působností, aby daly vědět, kde hrozí podobný problém.